Koirahoitola Lumetta tarjoaa huoletonta lomaa karvakavereille

Mari Jesiöjärvi toteutti pitkäaikaisen haaveen ja perusti koirahoitolan maaseudulle.

koira_pääkuva
Kuva: Laura Maunu photography

Pakkasta on rapsakat -28 astetta ja lumi kimaltelee tähtitaivaan lailla. Maaseudun rauhaa ja hiljaisuutta rikkoo ainoastaan lapinporokoirien iloinen haukunta. Miljöö on upea. Koirahoitola Lumetta sijaitsee viisi kilometriä Lumijoen keskustasta aivan lumijoen vieressä. Yrittäjä Mari Jesiöjärvi on pitänyt koirahoitolaa kotinsa yhteydessä kolme vuotta.

Kipinä yrittäjyydestä syttyi vuoden 2020 alussa, kun Jesiöjärvi pohti miksi sitä oikein alkaa isona. Kaveri vielä huomautti, että miksi et ala koirahoitolaa pitämään, kun on noin hyvät tilat siinä maalla. Kun idea oli juurtunut aivoihin, sytytyslanka paloi jo sellaista vauhtia ettei auttanut enää peruutella.

Koko toiminnan perustana Marille oli se, että millaiseen koirahoitolaan hän itse haluaisi viedä oman koiransa. Sen pohjalta syntyi yrityksen toimintasuunnitelma.

– Yrittäjyyskurssilta sain tietoa Leader-rahoituksesta. Sitä kautta loksahteli sitten pala kerrallaan kohdalleen. Kahden kuukauden aikana olin tehnyt suunnitelmat, budjetoinnit ja hakenut rahoitusta, Mari kertoo yrityksen synnystä.

Autotalli muuntui kätevästi koirien kortteeriksi. Koirahoitola Lumetta avasi ovensa kaikenkarvaisille asiakkailleen marraskuussa 2020.

– Ensimmäinen vuosi oli tosi haastava, koska koronan vuoksi kaikki oli käytännössä seis, Mari muistelee ja jatkaa: ei pystynyt järjestämään tapahtumia, joita olin suunnitellut paljon yritykseni toimintaan.

Koirahoitolan toiminta kiihtyi lopulta siihen pisteeseen, että toukokuussa 2023 asiakkaita alkoi olemaan niin paljon, että tilojen laajentaminen tuli ajankohtaiseksi. Uusi koiratalo tuplasi sisäpaikkamäärän ja nyt Lumettan kapasiteetti kattaa kahdeksan sisä- ja viisi ulkotarhapaikkaa. Kaikissa sisähuoneissa on ulkotarha, joten koirat pääsevät ulkoilemaan halutessaan omaan tahtiin.

– Lisätilat tulivat tarpeeseen, sillä kesä oli jo buukattu täyteen ennen kuin rakennus oli valmis, Mari naurahtaa.

Kuva: Laura Maunu photography

Rauhallinen ja aktiivinen maaseutu

Luonnon ja maaseudun merkitys on aina ollut Marille iso tekijä elämässä.

– Olen koko ikäni asunut maalla, joten maaseutu, luonto ja luonnossa liikkuminen ovat aina olleet mun juttu. Koen, että se on koirallekin aktiivinen ympäristö, kun se saa olla luonnon rauhassa ja katsoa mitä täällä tapahtuu.

Vaikka yritys sijaitsee maaseudun rauhassa, on se silti hyvien kulkuyhteyksien päässä. Asiakkaat tulevat pääasiassa Oulu-Raahe -akselilta, mutta myös ympäri Suomea. Moni etelästä pohjoiseen matkaava poikkeaa jättämään koiran hoitoon. Koirahoitolan tyypillisin vieras majoittuu viikonloppuna perjantaista sunnuntaihin, mutta lomakausilla vierähtää helposti koko viikkokin.

– Sana kiirii hyvien asiakaskokemuksien myötä. Se on ehdottomasti parasta markkinointia, tuumii Mari pienyrittäjän markkinoinnin arjesta.

Asiakkaan ja koiran ehdoilla

Marille on tärkeää, että asiakas kokee voivansa jättää koiran rauhassa hoitoon. Koiran hyvinvointi ja koiran ehdoilla meneminen on yksi hoitolan ohjenuorista.

– Käytän aikaa siihen, että asiakas ja koira tutustuvat rauhassa paikkaan eli meille saa tulla myös tutustumaan, Jesiöjärvi selventää.

– Meillä on välillä haastavia koiria hoidossa ja jos koira vaati sen, että pitää tutustua pidemmän kaavan kautta niin me tehdään se aina koiran ehdoilla. Tämä ei voi olla kellokorttityötä.

Marin mukaan avoimuus on erittäin tärkeää hoitolatoiminnassa ja korostaa sitä, että koirille pitää antaa aikaa asettua. Koiraa pitää osata lukea, eleet ja ilmeet kertovat miten toimitaan. Koira kommunikoi siinä missä ihmisetkin.

– Olen tyytyväinen työhöni, asiakkaisiin ja tämä on just sitä mitä haluankin tehdä. Koirissa on parasta se, että palaute tulee välittömästi, konstailematta. Ne kyllä osaavat heti kertoa miten meni.