Norsu palkitsi vuoden 2023 toimijoita

Nouseva Rannikkoseutu ry:n vuosikokouksen yhteydessä julkistettiin ja luovutettiin palkinnot Norsun toiminta-alueen vuoden 2023 maaseudun kehittäjälle, tulokkaalle, ympäristöteolle sekä parhaalle Nuoriso Leader -hankkeelle.

Raahe vei jättipotin vuoden 2023 Norsuissa.

Maaseudun kehittäjä: Raahen teatteri ry, Raahe

Raahen Teatteri on ammattilaisvetoinen harrastajateatteri, jolla on yli 40 vuoden kokemus kulttuurielämysten tuottamisesta alueemme asukkaille. Teatteri toimii upeassa jugend-talossa Vanhassa Raahessa. Kesäteatteripihalta löytyy katettu katsomo 250 asiakkaalle ja sisätiloihin mahtuu 90 katsojaa. Joka vuosi kulttuurielämyksistä pääsee nauttimaan noin 6000 vierasta. Teatterin tiloja vuokrataan mahdollisuuksien mukaan myös yksityiseen käyttöön ja muutamina viikkoina vuodesta tilat ovat tarjolla esittävän taiteen tekijöiden residenssitiloiksi.

Raahen Teatteri on kehittänyt toimintaansa pitkäjänteisesti erilaisin investointi- ja kehittämishankkein. Viimeisimpinä rahoitusta on saatu Norsulta Keisarin Kesäpäivän draamallisiin kohtauksiin sekä ELYltä kesäteatterin katsomon kattamiseen. Kulttuurilla on tärkeä merkitys alueemme veto- ja pitovoimalle ja tekemänne työ on tärkeää alueen ihmisten hyvinvoinnille. Kiitos teatterin tekemisestä, arvokkaan teatterirakennuksen kunnossapidosta ja Vanhan Raahen elävöittämisestä.

Raahen Teatteri

 

Tulokas: Kulttuuriyhdistys Bio Huvimylly ry, Raahe 

Kaikki alkoi vanhasta elokuvateatteri Bio Huvimyllystä ja halusta herättää henkiin raahelainen elokuvakulttuuri. Vaikka Bio Huvimyllyn pelastushanke on nyt tauolla, ei uusi yhdistys ole jäänyt laakereilleen lepäämään. Pian löytyikin ihan kulman takaa vanhasta Raahesta Sofian talo, josta on rakentumassa idyllinen kinosalonki, elokuvakulttuurin, yhteistyön ja yhteisöllisyyden tyyssija kaikenikäisille. Pienen elokuvasalin tiloissa tulevat tuota pikaa pyörimään mm. lasten ja nuorten elokuvakerhot. Tiloihin on valmistumassa myös tuotemyymälä ja näyttelytilat. Puutarhassa voi tulevana kesänä törmätä monenlaiseen tapahtumaan. Liikkuvan kino-pyörän on jo voinut bongata eri puolilta kaupunkia viime kesästä lähtien, kun elokuvaelämyksiä on tarjottu pimenevissä syysilloissa.

Kulttuuriyhdistys Bio Huvimylly on pienessä hetkessä onnistunut yhdistämään laajan joukon ihmisiä niin läheltä kuin kaukaakin. Yhteisö on saatu mukaan niin toiminnan suunnitteluun kuin talkoisiin. Kinosalonki Sofian kunnostustöissä on kevään aikana käynytkin kova huiske. Remontoinnin ohella on ehditty kokoamaan talteen myös Raahen omaa elokuvahistoriaa ja yhteisön omia elokuvamuistoja. Laaja yhteistyöverkosto tuo monia mahdollisuuksia tekemiseen ja some-kanavat ovat totisesti hallussa! Uusia suunnitelmia tehdään jatkuvasti ja horisontissa siintää jo isompi korttelikino.  Odotamme innolla Kinosalonki Sofian avajaisia ja meille on ollut ilo olla osaltamme tukemassa yhteisöllistä kulttuuri- ja taidetoimintaa vanhassa Raahessa.

Bio Huvimylly

 

Ympäristöteko: Maaseudun Sivistysliitto ry / Mikko Hyvärinen 

Me Norsulla halusimme aktivoida alueemme toimijoita pieniin ilmasto- ja ympäristötekoihin ja tiesimme, että Maaseudun Sivistysliitto oli tehnyt sillä saralla hyvää työtä muilla alueilla. MSL lähtikin heti tekemään hankesuunnitelmaa ja hallituksemme myönsi siihen rahoituksen. Ilmastoviisaat kylät -hanketta saatiin vetämään Mikko Hyvärinen. Mikko on herätellyt ihmisiä ja yhteisöjä positiivisella asenteellaan huomaamaan, että jo pienillä teoilla on merkitystä ja että kaikki pystyvät tekemään omanlaisiaan toimia ympäristön hyväksi. Tutuksi on tullut niin permakulttuuri, ilmastoystävälliset energiaratkaisut, maisemapellot, arkinuukailu, kotitarveviljely, luonnon monimuotoisuus kuin biohiiletyskin.

Maaliskuussa alkaneessa jatkohankkeessa, Ympäristöviisaat maaseutuyhteisöt, Mikon aloittamaa hyvää työtä jatketaan ja lisäksi uusina toimina tehdään kylien ympäristösuunnitelmia, koulutetaan paikallisjeesaajia sekä tunnistetaan ja tunnustetaan yhteisöjen ympäristöosaamista. Kiitos Mikko ihmisläheisestä ja positiivisesta asenteestasi, joiden avulla olet saanut jo monet alueemme yhteisöt mukaan yhteiseen työhön ympäristön hyväksi.

Mikko Hyvärinen

 

Nuoriso Leader -stipendi: Kirottu Korjaamo, Raahe 

Kirottu Korjaamo oli neljän kaveruksen vapaamuotoinen projekti, jossa nuoret hakivat rahoitusta pakohuonepelin toteuttamiseen. Nuoret ideoivat, suunnittelivat ja toteuttivat pakohuonepelin itse ja järjestivät sen ryhmäytymisharjoitteena Koulutuskeskus Brahen autoalan ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Rahoitusta nuoret hakivat radiopuhelimiin, erilaisiin lukkoihin ja rekvisiittaan. Pakohuoneen teemana oli hylätty korjaamo ja se toteutettiin menestyksekkäästi autoalan tiloissa. Yhteistyötä nuoret tekivät Raahen etsivän nuorisotyön sekä Brahen koulutuskeskuksen kanssa. Onnistuneen kokemuksen myötä nuoret järjestivät toisen pakopelin nuorten pesäpallojoukkueen päättäjäistapahtumaan.

Kirottu Korjaamo oli erinomainen projekti alusta loppuun. Projektin idea syntyi pakohuoneista aidosti kiinnostuneiden nuorten omasta halusta ja innosta, se suunniteltiin ja toteutettiin laadukkaasti ja raportointi oli tehty visuaalisesti hyvin ja kattavasti. Norsun nuorisotyöryhmä koki, että Kirottu Korjaamo oli projektina selkeästi muista erottuva ja hyvä esimerkki siitä, miten nuoret voivat järjestää mielekästä toimintaa muille nuorille Nuoriso Leader-rahoituksen avulla. Erityismaininta annettiin myös halusta parantaa opiskelunsa aloittavien nuorten ryhmähenkeä projektin avulla.

Kirottu Korjaamo