Palkitut toimijat

Norsun vuosikokous palkitsee vuosittain maaseudun kehittäjän, tulokkaan, virkahenkilön sekä parhaan Yhteisö tai Nuoriso Leader projektin. Palkitut ovat Norsun hanketoimijoita tai muutoin paikallista kehittämistä edistäneitä henkilöitä tai yhteisöjä. Palkinnoilla halutaan kiittää hyvästä työstä ja nostaa esille ansioituneita tekijöitä.  

Vuosi 2020

Nouseva Rannikkoseutu ry:n vuosikokouksen yhteydessä 18.5.2021 julkistettiin ja luovutettiin palkinnot Norsun toiminta-alueen vuoden 2020 maaseudun kehittäjälle, tulokkaalle, virkahenkilölle sekä parhaalle Nuoriso Leader -hankkeelle.

Tyrnävän kotiseutu- ja museoyhdistys vastaanotti Norsu-palkinnon ansiokkaasta työstä maaseudun hyväksi.

Maaseudun kehittäjä – Tyrnävän kotiseutu- ja museoyhdistys

Tyrnävän kotiseutu- ja museoyhdistys ry vaalii kotiseutunsa kulttuuria ja perinteitä. Yhdistys ylläpitää esinemuseota vanhassa viljamakasiinissa sekä kotiseutumuseoaluetta ihan Tyrnävän keskustasta. Museoalueen pihapiirissä on lukuisia rakennuksia kotiseututalosta maatalouskonemuseoon. Kaiken kaikkiaan 14 rakennusta ylläpidetään ja näyttelyitä kootaan talkoovoimin. Yhdistys on pitkäjänteisesti kehittänyt museoaluetta ja hyödyntänyt oivasti Leader-rahoituksen tarjoamat mahdollisuudet. Viimeisimpänä on valmistunut Tihisen pirtin ja riihirakennuksen remontit, joilla lisätään rakennusten käyttöä. Yhdistyksellä on kokemusta myös isojen rakennushankkeiden toteuttamisesta, kun syksyllä 2014 juhlittiin 350 neliöisen maatalouskonemuseon avajaisia. Uusimpana projektina on käynnistynyt Lottapirtin siirto museolle ja kunnostaminen ympärivuotiseen käyttöön kokoontumis- ja näyttelytilaksi. Samalla toteutetaan kyläsauna kaikkien käyttöön. Uutena toimintana on käynnistymässä yhteistyö Mustavaristen kanssa. Lottapirttiin nimittäin valmistuu partiolle ikioma kerhokolo. Museoalue tarjoaa kokonaisuutena oivat puitteet partiotoiminnalle. Konemuseon esineistöstä on laadittu opetuspaketti koulujen ja päiväkotien käyttöön, jonka avulla esineistöön voi tutustua myös digitaalisesti. Yhdistyksenne on aktiivinen kulttuuriperinnön vaalija ja tuottaja, olipa kyse rieskanleivonnan kursseista tai kouluyhteistyöstä. Kiitos teille siitä, että teette kulttuuriperintöä eläväksi ja kaikille avoimeksi kokea! Elävä kulttuuriperintö on rakennuksia, toimintaa ja elämyksiä – mutta eritoten osaavia ja innostuneita ihmisiä, joilla on tekemisen meininkiä!

Tulokas – Old Machines

Old Machines ry on perustettu 2019. Yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää vanhojen moottoriajoneuvojen harrastusta ja entisöintiä sekä tallentaa niihin liittyvää perinnettä. Yhdistys järjestää ja on aktiivisesti mukana monissa tapahtumissa lähialueella, mutta heihin voi törmätä missä vain Suomessa veteraanikonetapahtumissa. Vanhojen autojen ja mopojen kokoontumisajot, kiertoajelut, talvipörinät ja sänkikisat ja rompetorit tarjoavat katsottavaa ja toimintaa koko perheelle. Kerhohuoneen ja pajan ovet käyvät tiuhaan tahtiin Raahen Saloisissa, onhan aktiivisia jäseniä yli 100. Tulevana kesänä starttaavat pajalla nuorten omat korjausillat. Nuoria on saatu mukavasti yhdistyksen toimintaan mukaan ja mopokilpailuissa on totta kai nuorille oma sarjansa. Yhdistys on hyödyntänyt Norsun pientukia pajan alkuvaiheen laitehankintoihin. Uusimpana voimainponnistuksena yhdistys on aloittanut Leader-hankkeena pulling-vetoradan rakentamisen Kiilun moottoriradan yhteyteen. Alueelle tehdään 150 m pitkä vetorata, jolla voidaan pitää sekä veteraanikaluston että tulevaisuudessa isommankin kaluston kisoja. Yhdistys on ehtinyt hankkia jo oman vetolavetinkin. Old Machines on oiva esimerkki yhdistyksestä, jonka toiminta näkyy, kuuluu ja kutsuu mukaan. Jatkakaa samaan malliin!

Virkahenkilö – Pirjo Onkalo

Pirjo Onkalolla on vahva hanketoteuttajan ja maaseudun kehittäjän tausta. Hän on toiminut pitkään nykyisessä työssään Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen asiantuntijana maaseuturahaston kehittämishankkeiden parissa ja Leader-vastaavana. Yhteistyö Pirjon kanssa on aina ollut mutkatonta ja välitöntä. Monet kerrat olemme yhteistyössä pyöritelleet hanketeknisiä ongelmia ja yrittäneet löytää parhaita ratkaisuja asiakkaiden hyvien hankeideoiden toteuttamiseen. Onpa Pirjolla niin paljon paloa maaseudun kehittämiseen, että vapaa-ajallaankin hän on laatinut erilaisia karttoja ELYn ja Leader-ryhmien työn avuksi. Juuri Pirjon kaltaisia ihmisläheisiä ja asiantuntevia tekijöitä maaseudun kehittäminen tarvitsee. Kiitos hyvästä kehittäjäkumppanuudesta ja siitä tavasta, jolla kohtaat toiset ihmiset – kunnioittavasti ja lämpimästi!

Nuoriso Leader stipendi – Martikkalan kotieläinpiha/Eero Sallinen

17-vuotias Eero Sallinen on aina pitänyt eläimistä. Nuori yrittäjä perusti kesällä 2020 kotipihalleen Siikajoenkylälle kotieläinpihan, joka osoittautui jättimenestykseksi. Reilun kuukauden aikana Martikkalan kotieläinpihalla eläimiä kävi katsomassa 3500 vierasta. Nuoriso Leader -rahoituksella kotieläinpihalle rakennettiin eläinten aitauksia ja ankkalampi. Kotieläinpihalla oli nähtävillä kymmeniä eläimiä: koiria, lampaita, vuohia, erilaisia lintuja, kissanpentuja, hevosia jne. Lisäksi vierailla oli mahdollisuus ratsastaa hevosilla, temppuilla trampoliinilla ja pomppulinnassa sekä ajaa polkuautoilla. Kotieläinpihan yhteydessä toimi myös kioski, joka tarjosi työkokemusta myös yrittäjän nuoremmille sisaruksille. Martikkalan kotieläinpihalla vieraili runsaasti lapsiperheitä, mutta paljon myös erilaisia erityisryhmiä. Kotieläinpihan suosio näkyi paitsi paikallisesti myös valtakunnallisesti tiedotusvälineissä. Keväällä 2021 Martikkalan kotieläinpiha voitti valtakunnallisen Vuoden 4H-yritys kilpailun 2020 omassa sarjassaan.

Vuosi 2019

Maaseudun kehittäjä – Hailuodon Panimo 

Maaseudun kehittäjän kiertopatsasta ei ole kertaakaan aiemmin myönnetty yritykselle. Nyt oli sen aika, koska Hailuodon Panimo on omalla toiminnallaan tuonut erittäin arvokkaan lisän koko Hailuodon kehittämiseen. Panimon tuotanto käynnistyi 2017 ja se on Suomen ensimmäinen luomupanimo. Jo vuonna 2018 toimintaa kehitettiin avaamalla Hailuodon Panimon Pubi & Puoti, jossa voi nauttia mitä erilaisimmista oheispalveluista kuten tastingista, bändi-illoista tai olutjoogasta. Nyt suunnitelmissa on tuotannon laajentaminen uusiin tuotteisiin ja olemme kuulleet Panimon olevan mukana myös biokaasulaitoksen suunnitteluprojektissa. Panimo on tärkeä matkailukohde ja nähtävyys Hailuodossa ja pienellä paikkakunnalla se on myös merkittävä työllistäjä. Alan trendikkyydestä ja yrityksen houkuttelevuudesta kertoo jotain sekin, että Hailuodon Panimolla on jo yli 400 osakkeenomistajaa. Pääosa osakkeista on kuitenkin edelleen vahvasti hailuotolaisten hallinnassa. Hailuodon Panimo käyttää oluiden valmistuksessa paikallista mallasta ja haaveissa on myös saarella kasvava maatiaishumala. Kaikesta tästä paikallisuudesta ja kehittämisinnosta kiitos Hailuodon Panimolle ja sen vahvoille puuhamiehille – toimintanne on maaseudun kehittämistä parhaimmillaan!

 

Tulokas – Ala-Temmeksen kyläyhdistys

Ala-Temmeksen kyläyhdistys on aloittanut toimintansa jo 80-luvulla ja vuonna 2006 sen toiminta viriteltiin uudelleen käyntiin ja yhdistys myös rekisteröitiin. Tuolloin ensimmäisenä projektina oli nuorisoseurantalon remontin loppuun saattaminen ja kunnostus Kylätaloksi. Yhdistys ei siis siinä mielessä ole enää mikään tuore tulokas. Tulokas tittelinsä yhdistys ansaitsi sen myötä, että se kehitti toimintaansa aktiivisesti Leader-tukien avulla vuoden 2019 aikana. Yhdistys aloitti lähiliikuntapaikan, Sykepuiston, rakentamisen entisen Lakeuden koulun pihapiiriin ja teki Matka -teemahankkeen puitteissa opintomatkan Tanskaan, josta se toi tullessaan lisää uusia ideoita lähiliikuntapaikan kehittämiseen. Erityisesti olemme pistäneet merkille kyläyhdistyksen erinomaisen tiedottamisen hankkeiden etenemisestä omilla nettisivuillaan. Facebookista on saanut reaaliajassa tuntumaa sykepuiston rakentumiseen vaihe vaiheelta. Sykepuiston talkoisiin on mahtavasti saatu mukaan yli 50 kyläläistä! Tämä jos mikä kertoo kylän yhteisestä tahtotilasta tehdä omasta elinympäristöstään entistäkin parempi. Yhteishengen ja talkooinnon taustalle tarvitaan myös liikkeellepanevia toimijoita – yhdistyksen takana ovat aina aktiiviset ihmiset kuten esimerkiksi Ala-Temmeksen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pauliina Pakaslahti ja sihteeri Hanna Poropudas.

Virkahenkilö – Hanna-Leena Korhonen ja Veden äärellä -hanke

Mieleen muistuu aika lähes kymmenen vuotta sitten, jolloin osa koki, että Raahen seudulla ei ole mitään mainostettavaa matkailijoille. Onneksi sen jälkeen paljon on tapahtunut ja matkailu nähdään nyt aitona mahdollisuutena alueella. Kiitos siitä kuuluu usealle eri taholle ja erityisesti matkailupalveluja tarjoaville yrityksille, jotka ovat todella mahtavasti ottaneet Raahen seudun vahvuudet omien tuotteidensa ytimeen. Kiitosta ansaitsee myös Raahen seudun kehityksen Veden äärellä -hanke ja sen vetäjä matkailupäällikkö Hanna-Leena Korhonen. Veden äärellä -hanke on koonnut yhteen matkailutoimijoita Raahesta, Pyhäjoelta ja Siikajoelta ja tarjonnut heille useita erilaisia työpajoja osaamisen kehittämiseen sekä verkostoitumistilaisuuksia uusien ideoiden kehittelyyn. Hankkeessa on tehty useampia matkailun kehittämissuunnitelmia ja koottu useita erilaisia elämyspaketteja Visit Raahe -sivustolle. Matkailu tuo sekä uusia toimeentulomahdollisuuksia että uusia palveluja myös paikallisten asukkaiden ulottuville. Matkailun nousun myötä alueen vetovoimaisuus ja pitovoima kasvavat. Tämän vuoksi Nouseva Rannikkoseutu näkee matkailun erittäin tärkeänä toimialana paikallisen kehittämisen näkökulmasta. Kiitos Hanna-Leena ja koko Veden äärellä -hankkeen tiimi omasta panoksestanne tähän kehittämistyöhön ja onneksi työnne on jatkumassa myös hankkeen jälkeenkin!

Yhteisö Leader stipendi – Impin Ystävät

Rannikkoseudulla on vaikuttanut monia merkkihenkilöitä ja kulttuuripersoonia vuosikymmenien saatossa. Yksi heistä oli Alpuaan muuttanut ja siellä elämäntyönsä tehnyt Impi Aronaho (1880-1945). Impi kirjoitti pakinoita Kotiliesi-lehteen ja Suomen Kuvalehteen ja vaikutti aktiivisena naisasianaisena ollen Alpuan oma Minna Canth. Impin ystävät ry perustettiin keväällä 2019 vaalimaan Impin perintöä ja tekemään hänen kirjallista tuotantoaan näkyväksi uusille sukupolville. Uuden yhdistyksen ensimmäisenä voimannäytteenä toteutettiin Alpuassa kesällä 2019 Impin Päivät, nelipäiväinen kulttuuritapahtuma, joka koostui ammattilaisten vetämistä kuvataide- ja teatterileireistä sekä perinteisistä iltamista, joissa uudet Impi-tulkinnat esiteltiin. Tätä ennen Impistä oli eri toimijoiden yhteistyönä ehditty jo toteuttaa Impi Kultasilmä näytelmä, joka veti Alpuan seurantalon salit täyteen ilta toisensa jälkeen. Nyt yhdistyksen suunnitelmissa on mm. Impin teosten uudelleen julkaisu jopa äänikirjana, Impin Huoneen eli pysyvän näyttelyn rakentaminen sekä erilaisten kulttuuritapahtuminen toteuttaminen. Impi on saanut myös oman teatteriryhmän kansalaisopistoon. Historiasta esille nostetut tarinat ja persoonat herätetään taiteen keinoin eloon ja päivitetään nykypäivään, mikä on kotiseututyötä parhaimmillaan. Suuren työn Impin taustalla on tehnyt kulttuurin monitoiminainen Sari Jaatinen sekä ja Impiä esittävä näyttelijä Päivi Tuomainen, jotka ovat ahkerasti kiertäneet kertomassa Impistä eri tilaisuuksissa.

Aikaisemmat vuodet

2018

Maaseudun kehittäjä – Maija Isokääntä, Tulokas – Jacqueline Aguilera Velásquez, Virkahenkilö – Pekka Rajala, Yhteisö Leader stipendi – Pyhäjoen MC

2017

Maaseudun kehittäjä – Markkuun Seudun Kyläyhdistys, Tulokas – Langin Kauppahuone, Virkahenkilö – Matti Soronen, Yhteisö Leader stipendi – Ruukin FK-kerho

2016

Maaseudun kehittäjä – SF-Caravan Lohenpyrstö, Tulokas – Ruukin kyläyhdistys, Virkahenkilö – Marja-Liisa Kivilompolo, Nuoriso Leader stipendi – Rantaleijona

2015

Maaseudun kehittäjä – Virpi Fyrstén, Virkahenkilö – Marjukka Manninen, Yhteisö Leader stipendi – R.A.K.I.T.

2014

Maaseudun kehittäjä – Vihannin kotiseutuyhdistys, Tulokas – Hannele Meskus, Virkahenkilö – Ilmo Arvela, Yhteisö Leader stipendi – Hanhikiven Kiertäjät

2013

Maaseudun kehittäjä – Timo Rankinen, Tulokas – Temmeksen kyläyhdistys, Virkahenkilö – Aimo Lehmikangas, Yhteisö Leader stipendi – Mankilan kyläseura

2012

Maaseudun kehittäjä – Kari Pietilä, Tulokas – Seija Jussinniemi, Virkahenkilö – Ahto Uimaniemi, Yhteisö Leader stipendi – Rantakylä-Virkkulan kyläyhdistys