Palkitut toimijat

Norsun vuosikokous palkitsee vuosittain maaseudun kehittäjän, tulokkaan, virkahenkilön sekä parhaan Yhteisö tai Nuoriso Leader projektin. Palkitut ovat Norsun hanketoimijoita tai muutoin paikallista kehittämistä edistäneitä henkilöitä tai yhteisöjä. Palkinnoilla halutaan kiittää hyvästä työstä ja nostaa esille ansioituneita tekijöitä.  

Vuosi 2021

Nouseva Rannikkoseutu ry:n vuosikokouksen yhteydessä 28.4.2022 julkistettiin ja luovutettiin palkinnot Norsun toiminta-alueen vuoden 2021 maaseudun kehittäjälle, tulokkaalle, virkahenkilölle sekä parhaalle Nuoriso Leader -hankkeelle.

Vuoden 2021 Maaseudun kehittäjä on Piia Vähäsalo.

Maaseudun kehittäjä – Piia Vähäsalo

Wanha Raahe ja sen historia tuntuu heränneen eloon sen jälkeen, kun Langin Kauppahuone avasi ovensa vuonna 2017. Silloin palkitsimmekin jo yrityksen vuoden tulokkaana. Tärkein toimija Langin Kauppahuoneen takana on Piia Vähäsalo. Langin Kauppahuoneen toiminnan lisäksi Piia on laajasti mukana Raahen alueen matkailun kehittämisessä sekä hallinnoimassa useampia matkailun yritysryhmähankkeita.  Alueen kehittämiseen hän antaa panoksensa myös Norsun hallituksen varajäsenenä.

Olemme ihaillen seuranneet, millaisella intohimolla ja paneutumisella Piia yrityksiään ja Raahen matkailua vie eteenpäin. Kiitos historian henkiin herättämisestä ja elämyksellisen ympäristön luomisesta Wanhaan Raaheen. Innolla odotamme, mitä kaikkea tulevaisuudessa vielä oletkaan mukana kehittämässä.

Tulokas – Pehkolan Mallastamo

Pehkolan Mallastamo Siikajoen Ruukin kylässä on Suomen ainoita pienmallastamoja. Mallastamon toiminta mahdollistaa Pohjois-Pohjanmaalle ainutlaatuisen toimitusketjun, jossa paikallisesta viljasta tuotetaan ensiluokkaista mallasta paikallisten panimoiden käyttöön. Pehkolan Mallastamon toiminta käynnistyi 2018 kolmen kaveruksen – Heikin, Antin ja Pekan – toimesta. Kaikki sai alkunsa kotioluen keittelystä, mutta pienpanimon sijaan he päättivätkin perustaa pienmallastamon. Kysyntä maltaalle on ollut vilkasta, koska yritys pystyy vastaamaan pienpanimoiden tarpeisiin ja toiveisiin isoja toimijoita paremmin. Toimintaa ollaan parhaillaan laajentamassa ja uusia tuotteitakin on luvassa.

Toiminnastanne huokuu ylpeys maaseutuamme ja sen raaka-aineita kohtaan. On aina hienoa päästä tukemaan sellaista toimintaa, joka on ainutlaatuista koko maassa.

Virkahenkilö – Jutta Kivimäki, OPH

Opetushallituksen nuoriso-ohjelmien tiimi vastaa Suomessa esimerkiksi Erasmus+ ja Euroopan solidaarisuusjoukot –ohjelmista rahoitettavista hankkeista. Hankepäätöksien lisäksi tiimi tukee ja auttaa organisaatioita hankkeiden kaikissa vaiheissa. Käytännön kokemus ja kansainvälisten kumppanien kanssa keskustelu ovat osoittaneet, että kansallisen toimiston tuki ei ole mikään automaatio. Onneksi meillä on OPH. Nuoriso-ohjelmien tiimiin kuuluu noin kymmenen asiantuntijaa, joista jokaiselta saa ystävällistä ja tehokasta palvelua.

Norsun kv-toiminnan käynnistämisen osalta tiimin jäsenistä keskeisenä tukena on ollut Jutta Kivimäki, joka vastaa erityisesti vapaaehtoishankkeista. Jutta teki ensivierailun Norsun toimintaan loppuvuodesta 2017, josta lähtien yhteyttä on pidetty säännöllisesti. Virallisen hankeneuvonnan lisäksi Jutta on aidosti kiinnostunut kuulemaan ja jopa ideoimaan erilaisia mahdollisuuksia toteuttaa vapaaehtoishankkeita. Kiitos Jutta tuestasi!

Nuoriso Leader stipendi – 4H-yritys Vähämakiaa/Siiri Vähämetsä

Kesällä 2021 Hailuodossa kulkija saattoi törmätä herkkuja pursuavaan maitokärryyn, jonka 17-vuotias kotileipuri Siiri möi usein tyhjäksi ennen kuin päivä oli päättynyt. Hailuotolainen Siiri Vähämetsä muutti harrastuksensa yritystoiminnaksi perustamalla 4H –yrityksen Vähämakiaa, joka tarjoaa tilauksesta leivontapalveluja. Yrityksen tuotteisiin kuuluvat niin makeat kuin suolaiset leivonnaiset, arkeen ja juhlaan.  Yritys panostaa paljon tuotteiden laatuun sekä viestintään.

Vähämakiaa on ensimmäinen 4H-yritys Hailuodossa, jolle on myönnetty Nuoriso Leader –tukea. Liekö esimerkin innostamana, mutta saarelle on sittemmin syntynyt myös muita nuorten yrityksiä. Valtakunnallista mainetta Vähämakiaa -yritys sai sijoittumalla kolmanneksi Vuoden 4H-yrityskilpailun 2021 omassa sarjassaan. Haluamme tukea yrittelijäisyyttäsi jatkossakin tällä 200 euron Nuoriso Leader stipendillä.

Vuosi 2020

Nouseva Rannikkoseutu ry:n vuosikokouksen yhteydessä 18.5.2021 julkistettiin ja luovutettiin palkinnot Norsun toiminta-alueen vuoden 2020 maaseudun kehittäjälle, tulokkaalle, virkahenkilölle sekä parhaalle Nuoriso Leader -hankkeelle.

Tyrnävän kotiseutu- ja museoyhdistys vastaanotti Norsu-palkinnon ansiokkaasta työstä maaseudun hyväksi.

Maaseudun kehittäjä – Tyrnävän kotiseutu- ja museoyhdistys

Tyrnävän kotiseutu- ja museoyhdistys ry vaalii kotiseutunsa kulttuuria ja perinteitä. Yhdistys ylläpitää esinemuseota vanhassa viljamakasiinissa sekä kotiseutumuseoaluetta ihan Tyrnävän keskustasta. Museoalueen pihapiirissä on lukuisia rakennuksia kotiseututalosta maatalouskonemuseoon. Kaiken kaikkiaan 14 rakennusta ylläpidetään ja näyttelyitä kootaan talkoovoimin. Yhdistys on pitkäjänteisesti kehittänyt museoaluetta ja hyödyntänyt oivasti Leader-rahoituksen tarjoamat mahdollisuudet. Viimeisimpänä on valmistunut Tihisen pirtin ja riihirakennuksen remontit, joilla lisätään rakennusten käyttöä. Yhdistyksellä on kokemusta myös isojen rakennushankkeiden toteuttamisesta, kun syksyllä 2014 juhlittiin 350 neliöisen maatalouskonemuseon avajaisia. Uusimpana projektina on käynnistynyt Lottapirtin siirto museolle ja kunnostaminen ympärivuotiseen käyttöön kokoontumis- ja näyttelytilaksi. Samalla toteutetaan kyläsauna kaikkien käyttöön. Uutena toimintana on käynnistymässä yhteistyö Mustavaristen kanssa. Lottapirttiin nimittäin valmistuu partiolle ikioma kerhokolo. Museoalue tarjoaa kokonaisuutena oivat puitteet partiotoiminnalle. Konemuseon esineistöstä on laadittu opetuspaketti koulujen ja päiväkotien käyttöön, jonka avulla esineistöön voi tutustua myös digitaalisesti. Yhdistyksenne on aktiivinen kulttuuriperinnön vaalija ja tuottaja, olipa kyse rieskanleivonnan kursseista tai kouluyhteistyöstä. Kiitos teille siitä, että teette kulttuuriperintöä eläväksi ja kaikille avoimeksi kokea! Elävä kulttuuriperintö on rakennuksia, toimintaa ja elämyksiä – mutta eritoten osaavia ja innostuneita ihmisiä, joilla on tekemisen meininkiä!

Tulokas – Old Machines

Old Machines ry on perustettu 2019. Yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää vanhojen moottoriajoneuvojen harrastusta ja entisöintiä sekä tallentaa niihin liittyvää perinnettä. Yhdistys järjestää ja on aktiivisesti mukana monissa tapahtumissa lähialueella, mutta heihin voi törmätä missä vain Suomessa veteraanikonetapahtumissa. Vanhojen autojen ja mopojen kokoontumisajot, kiertoajelut, talvipörinät ja sänkikisat ja rompetorit tarjoavat katsottavaa ja toimintaa koko perheelle. Kerhohuoneen ja pajan ovet käyvät tiuhaan tahtiin Raahen Saloisissa, onhan aktiivisia jäseniä yli 100. Tulevana kesänä starttaavat pajalla nuorten omat korjausillat. Nuoria on saatu mukavasti yhdistyksen toimintaan mukaan ja mopokilpailuissa on totta kai nuorille oma sarjansa. Yhdistys on hyödyntänyt Norsun pientukia pajan alkuvaiheen laitehankintoihin. Uusimpana voimainponnistuksena yhdistys on aloittanut Leader-hankkeena pulling-vetoradan rakentamisen Kiilun moottoriradan yhteyteen. Alueelle tehdään 150 m pitkä vetorata, jolla voidaan pitää sekä veteraanikaluston että tulevaisuudessa isommankin kaluston kisoja. Yhdistys on ehtinyt hankkia jo oman vetolavetinkin. Old Machines on oiva esimerkki yhdistyksestä, jonka toiminta näkyy, kuuluu ja kutsuu mukaan. Jatkakaa samaan malliin!

Virkahenkilö – Pirjo Onkalo

Pirjo Onkalolla on vahva hanketoteuttajan ja maaseudun kehittäjän tausta. Hän on toiminut pitkään nykyisessä työssään Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen asiantuntijana maaseuturahaston kehittämishankkeiden parissa ja Leader-vastaavana. Yhteistyö Pirjon kanssa on aina ollut mutkatonta ja välitöntä. Monet kerrat olemme yhteistyössä pyöritelleet hanketeknisiä ongelmia ja yrittäneet löytää parhaita ratkaisuja asiakkaiden hyvien hankeideoiden toteuttamiseen. Onpa Pirjolla niin paljon paloa maaseudun kehittämiseen, että vapaa-ajallaankin hän on laatinut erilaisia karttoja ELYn ja Leader-ryhmien työn avuksi. Juuri Pirjon kaltaisia ihmisläheisiä ja asiantuntevia tekijöitä maaseudun kehittäminen tarvitsee. Kiitos hyvästä kehittäjäkumppanuudesta ja siitä tavasta, jolla kohtaat toiset ihmiset – kunnioittavasti ja lämpimästi!

Nuoriso Leader stipendi – Martikkalan kotieläinpiha/Eero Sallinen

17-vuotias Eero Sallinen on aina pitänyt eläimistä. Nuori yrittäjä perusti kesällä 2020 kotipihalleen Siikajoenkylälle kotieläinpihan, joka osoittautui jättimenestykseksi. Reilun kuukauden aikana Martikkalan kotieläinpihalla eläimiä kävi katsomassa 3500 vierasta. Nuoriso Leader -rahoituksella kotieläinpihalle rakennettiin eläinten aitauksia ja ankkalampi. Kotieläinpihalla oli nähtävillä kymmeniä eläimiä: koiria, lampaita, vuohia, erilaisia lintuja, kissanpentuja, hevosia jne. Lisäksi vierailla oli mahdollisuus ratsastaa hevosilla, temppuilla trampoliinilla ja pomppulinnassa sekä ajaa polkuautoilla. Kotieläinpihan yhteydessä toimi myös kioski, joka tarjosi työkokemusta myös yrittäjän nuoremmille sisaruksille. Martikkalan kotieläinpihalla vieraili runsaasti lapsiperheitä, mutta paljon myös erilaisia erityisryhmiä. Kotieläinpihan suosio näkyi paitsi paikallisesti myös valtakunnallisesti tiedotusvälineissä. Keväällä 2021 Martikkalan kotieläinpiha voitti valtakunnallisen Vuoden 4H-yritys kilpailun 2020 omassa sarjassaan.

Aikaisemmat vuodet

2019

Maaseudun kehittäjä – Hailuodon Panimo, Tulokas – Ala-Temmeksen kyläyhdistys, Virkahenkilö – Hanna-Leena Korhonen ja Veden äärellä -hanke, Yhteisö Leader stipendi – Impin Ystävät

2018

Maaseudun kehittäjä – Maija Isokääntä, Tulokas – Jacqueline Aguilera Velásquez, Virkahenkilö – Pekka Rajala, Yhteisö Leader stipendi – Pyhäjoen MC

2017

Maaseudun kehittäjä – Markkuun Seudun Kyläyhdistys, Tulokas – Langin Kauppahuone, Virkahenkilö – Matti Soronen, Yhteisö Leader stipendi – Ruukin FK-kerho

2016

Maaseudun kehittäjä – SF-Caravan Lohenpyrstö, Tulokas – Ruukin kyläyhdistys, Virkahenkilö – Marja-Liisa Kivilompolo, Nuoriso Leader stipendi – Rantaleijona

2015

Maaseudun kehittäjä – Virpi Fyrstén, Virkahenkilö – Marjukka Manninen, Yhteisö Leader stipendi – R.A.K.I.T.

2014

Maaseudun kehittäjä – Vihannin kotiseutuyhdistys, Tulokas – Hannele Meskus, Virkahenkilö – Ilmo Arvela, Yhteisö Leader stipendi – Hanhikiven Kiertäjät

2013

Maaseudun kehittäjä – Timo Rankinen, Tulokas – Temmeksen kyläyhdistys, Virkahenkilö – Aimo Lehmikangas, Yhteisö Leader stipendi – Mankilan kyläseura

2012

Maaseudun kehittäjä – Kari Pietilä, Tulokas – Seija Jussinniemi, Virkahenkilö – Ahto Uimaniemi, Yhteisö Leader stipendi – Rantakylä-Virkkulan kyläyhdistys