Palkitut toimijat
Norsun vuosikokous palkitsee vuosittain maaseudun kehittäjän, tulokkaan, virkahenkilön sekä parhaan Yhteisö tai Nuoriso Leader projektin. Palkitut ovat Norsun hanketoimijoita tai muutoin paikallista kehittämistä edistäneitä henkilöitä tai yhteisöjä. Palkinnoilla halutaan kiittää hyvästä työstä ja nostaa esille ansioituneita tekijöitä.
Vuosi 2023
Nouseva Rannikkoseutu ry:n vuosikokouksen yhteydessä 6.5.2024 julkistettiin ja luovutettiin palkinnot Norsun toiminta-alueen vuoden 2023 maaseudun kehittäjälle, tulokkaalle, ympäristöteolle sekä parhaalle Nuoriso Leader -hankkeelle.
Maaseudun kehittäjä – Raahen Teatteri ry
Raahen Teatteri on ammattilaisvetoinen harrastajateatteri, jolla on yli 40 vuoden kokemus kulttuurielämysten tuottamisesta alueemme asukkaille. Teatteri toimii upeassa jugend-talossa Vanhassa Raahessa. Kesäteatteripihalta löytyy katettu katsomo 250 asiakkaalle ja sisätiloihin mahtuu 90 katsojaa. Joka vuosi kulttuurielämyksistä pääsee nauttimaan noin 6000 vierasta. Teatterin tiloja vuokrataan mahdollisuuksien mukaan myös yksityiseen käyttöön ja muutamina viikkoina vuodesta tilat ovat tarjolla esittävän taiteen tekijöiden residenssitiloiksi.
Raahen Teatteri on kehittänyt toimintaansa pitkäjänteisesti erilaisin investointi- ja kehittämishankkein. Viimeisimpinä rahoitusta on saatu Norsulta Keisarin Kesäpäivän draamallisiin kohtauksiin sekä ELYltä kesäteatterin katsomon kattamiseen. Kulttuurilla on tärkeä merkitys alueemme veto- ja pitovoimalle ja tekemänne työ on tärkeää alueen ihmisten hyvinvoinnille. Kiitos teatterin tekemisestä, arvokkaan teatterirakennuksen kunnossapidosta ja Vanhan Raahen elävöittämisestä.
Tulokas – Kulttuuriyhdistys Bio Huvimylly ry
Kaikki alkoi vanhasta elokuvateatteri Bio Huvimyllystä ja halusta herättää henkiin raahelainen elokuvakulttuuri. Vaikka Bio Huvimyllyn pelastushanke on nyt tauolla, ei uusi yhdistys ole jäänyt laakereilleen lepäämään. Pian löytyikin ihan kulman takaa vanhasta Raahesta Sofian talo, josta on rakentumassa idyllinen kinosalonki, elokuvakulttuurin, yhteistyön ja yhteisöllisyyden tyyssija kaikenikäisille. Pienen elokuvasalin tiloissa tulevat tuota pikaa pyörimään mm. lasten ja nuorten elokuvakerhot. Tiloihin on valmistumassa myös tuotemyymälä ja näyttelytilat. Puutarhassa voi tulevana kesänä törmätä monenlaiseen tapahtumaan. Liikkuvan kino-pyörän on jo voinut bongata eri puolilta kaupunkia viime kesästä lähtien, kun elokuvaelämyksiä on tarjottu pimenevissä syysilloissa.
Kulttuuriyhdistys Bio Huvimylly on pienessä hetkessä onnistunut yhdistämään laajan joukon ihmisiä niin läheltä kuin kaukaakin. Yhteisö on saatu mukaan niin toiminnan suunnitteluun kuin talkoisiin. Kinosalonki Sofian kunnostustöissä on kevään aikana käynytkin kova huiske. Remontoinnin ohella on ehditty kokoamaan talteen myös Raahen omaa elokuvahistoriaa ja yhteisön omia elokuvamuistoja. Laaja yhteistyöverkosto tuo monia mahdollisuuksia tekemiseen ja some-kanavat ovat totisesti hallussa! Uusia suunnitelmia tehdään jatkuvasti ja horisontissa siintää jo isompi korttelikino. Odotamme innolla Kinosalonki Sofian avajaisia ja meille on ollut ilo olla osaltamme tukemassa yhteisöllistä kulttuuri- ja taidetoimintaa vanhassa Raahessa.
Ympäristöteko – Maaseudun Sivistysliitto ry / Mikko Hyvärinen
Me Norsulla halusimme aktivoida alueemme toimijoita pieniin ilmasto- ja ympäristötekoihin ja tiesimme, että Maaseudun Sivistysliitto oli tehnyt sillä saralla hyvää työtä muilla alueilla. MSL lähtikin heti tekemään hankesuunnitelmaa ja hallituksemme myönsi siihen rahoituksen. Ilmastoviisaat kylät -hanketta saatiin vetämään Mikko Hyvärinen. Mikko on herätellyt ihmisiä ja yhteisöjä positiivisella asenteellaan huomaamaan, että jo pienillä teoilla on merkitystä ja että kaikki pystyvät tekemään omanlaisiaan toimia ympäristön hyväksi. Tutuksi on tullut niin permakulttuuri, ilmastoystävälliset energiaratkaisut, maisemapellot, arkinuukailu, kotitarveviljely, luonnon monimuotoisuus kuin biohiiletyskin.
Maaliskuussa alkaneessa jatkohankkeessa, Ympäristöviisaat maaseutuyhteisöt, Mikon aloittamaa hyvää työtä jatketaan ja lisäksi uusina toimina tehdään kylien ympäristösuunnitelmia, koulutetaan paikallisjeesaajia sekä tunnistetaan ja tunnustetaan yhteisöjen ympäristöosaamista. Kiitos Mikko ihmisläheisestä ja positiivisesta asenteestasi, joiden avulla olet saanut jo monet alueemme yhteisöt mukaan yhteiseen työhön ympäristön hyväksi.
Nuoriso Leader stipendi – Kirottu Korjaamo
Kirottu Korjaamo oli neljän kaveruksen vapaamuotoinen projekti, jossa nuoret hakivat rahoitusta pakohuonepelin toteuttamiseen. Nuoret ideoivat, suunnittelivat ja toteuttivat pakohuonepelin itse ja järjestivät sen ryhmäytymisharjoitteena Koulutuskeskus Brahen autoalan ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Rahoitusta nuoret hakivat radiopuhelimiin, erilaisiin lukkoihin ja rekvisiittaan. Pakohuoneen teemana oli hylätty korjaamo ja se toteutettiin menestyksekkäästi autoalan tiloissa. Yhteistyötä nuoret tekivät Raahen etsivän nuorisotyön sekä Brahen koulutuskeskuksen kanssa. Onnistuneen kokemuksen myötä nuoret järjestivät toisen pakopelin nuorten pesäpallojoukkueen päättäjäistapahtumaan.
Kirottu Korjaamo oli erinomainen projekti alusta loppuun. Projektin idea syntyi pakohuoneista aidosti kiinnostuneiden nuorten omasta halusta ja innosta, se suunniteltiin ja toteutettiin laadukkaasti ja raportointi oli tehty visuaalisesti hyvin ja kattavasti. Norsun nuorisotyöryhmä koki, että Kirottu Korjaamo oli projektina selkeästi muista erottuva ja hyvä esimerkki siitä, miten nuoret voivat järjestää mielekästä toimintaa muille nuorille Nuoriso Leader-rahoituksen avulla. Erityismaininta annettiin myös halusta parantaa opiskelunsa aloittavien nuorten ryhmähenkeä projektin avulla.
Vuosi 2022
Nouseva Rannikkoseutu ry:n vuosikokouksen yhteydessä 26.4.2023 julkistettiin ja luovutettiin palkinnot Norsun toiminta-alueen vuoden 2022 maaseudun kehittäjälle, tulokkaalle, virkahenkilöille sekä parhaalle Nuoriso Leader -hankkeelle.
Maaseudun kehittäjä – Temmeksen kyläyhdistys
Temmeksen kyläyhdistys perustettiin 10 vuotta sitten. Aktiiviset toimijat pistivät töpinäksi ja olivat heti mukana monessa tapahtumassa, kunnostivat vanhaa urheilukenttää ja tekivät ensimmäiset avaukset työllistämisessä mm. maisemanhoitotöihin. Aktiivinen toiminta huomioitiin Norsun vuoden 2013 Tulokas tittelillä. Kyläyhdistys sai pian tämän jälkeen Temmeksen Kotiseutuyhdistykseltä lahjoituksena kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Väinölän talon. Ja tästä alkoi uurastus, jotta talo saataisiin yhteiseen käyttöön. Koko rakennus tehtiin käytännössä kokonaan uusiksi. Talkootunteja laskematta ja eri rahoituskanavia hyödyntäen Väinölän avajaisia juhlittiin 2020. Väinölä tarjoaa nyt upeat puitteet tapahtumille ja kokouksille. Tilaa käyttävät ahkerasti oman kylän asukkaat ja yhdistykset kuin kauempaakin tulevat vieraat. Mutta laakereille ei jäädä lepäämään. Yhdistyksen katseissa siintävät jo uudet projektit mm. nuorten harrastustoiminnan parantamiseksi sekä matkailu- ja vapaa-aikapalveluiden kehittämiseksi.
On ollut hienoa seurata teidän yhdistyksenne toimintaa näin rahoittajankin silmin. Myönnetyillä tuilla olette saaneet aikaan monia asioita ja positiiviset vaikutukset asukkaiden hyvinvointiin ja kylän vetovoimaisuuteen ovat olleet mittaamattomat. Avainasemassa olette olleet te aktiiviset vetäjät ja kaikki talkoolaiset. Tulevaisuudessa me tarvitsemme maaseudulla juuri tällaista pitkäjänteistä, eteenpäin katsovaa kehittämistyötä. Suuri kiitos teille ja jaksamista tuleviin ponnistuksiin.
Tulokas – Lyhde
Lyhteen juuret ovat Lampinsaaren kyläkoulun lakkauttamisessa 2020. Yhdistys perustettiin kannatusyhdistyksenä turvaamaan kyläkoulun tulevaisuus ja säilyminen yhteisöllisen toiminnan tyyssijana sekä uuden palvelutoiminnan mahdollistajana. Raahen kaupungin kanssa sovittiin heti kättelyssä yhteistyöstä ja kiinteistön ylläpidosta, sillä aikaa, kun yhdistys etsisi tiloihin yrittäjiä ja toimijoita. Samalla polkaistiin käyntiin tilojen remontointi uutta toimintaa varten. Kahden vuoden sisällä aloittamisesta tiloissa toimii nyt Gunnarin Kartanon palvelu- ja lomakeskus. Kartano tarjoaa leirikeskus- ja majoitustoimintaa, kokous- ja juhlatiloja, erilaisia harrastetiloja sekä ruoka- ja ravintolapalveluita. Toiminnan kärkenä on hyvinvointipalveluiden tarjoaminen kaikenikäisille ja siihen yhdistyksen uudella nimelläkin viitataan (Luodaan yhdessä eväitä elämään). Tulevaisuuden suunnitelmissa siintää niin työllistämistoiminnan kehittäminen, kansainvälisen toiminnan jatkaminen tiimi-leirin innoittamana kuin kokeellisen kaivosmuseon toteuttaminenkin.
On ollut mahtavaa nähdä, miten suurella sydämellä te olette asioita tehneet! Hyvänä esimerkkinä aidosta yhteistyöstä ovat laajat verkostot, joiden kanssa toimitte. Gunnarin Kartanosta on tullut todellinen monipalvelukeskus, joita maaseudun kylillä tarvitaan. Kuulemme teistä varmasti pian lisää.
Virkahenkilö – Limingan elinvoimapalvelut (erityisesti Teemu Haapala ja Laura Kelhä)
Limingan kunta on tehnyt pitkäjänteisesti töitä kehittämisen ja hanketoiminnan parissa. Kunnalla on merkittävä rooli alueen toimijoiden ohjaamisessa erilaisten tukimahdollisuuksien pariin ja kunnan panostus asiakkaiden neuvontaan on pantu merkille Norsussa jo vuosien ajan. Limingan elinvoimapalvelujen avulla tehdyt hankehakemukset ovat olleet laadukkaita ja kunta on toteuttanut myös itse monia hankkeita.
Yksittäisten toimijoiden neuvonnan lisäksi Limingan Kehitys Oy on hallinnoinut useampia yritysryhmähankkeita ja tämä työ on nykyisellä rahoituskaudella entistäkin tärkeämpää. Erityisesti Norsu on tehnyt yhteistyötä Teemu Haapalan ja Laura Kelhän kanssa. Haluamme kiittää teitä liminkalaisten toimijoiden tukemisesta ja avustamisesta hankemaailman kuvioissa sekä loistavasta kumppanuudesta aluekehittämisessä!
Nuoriso Leader hanke – Alisma/Ponipuuhapäivät
Maija Tuomalan yritys Alisma NY tarjosi päiväkoti- ja alakouluikäisille lapsille monipuolista tekemistä hevosharrastuksen parissa. Ponipuuhapäivät nimellä kulkenut toiminta oli selkeä, hyvin suunniteltu ja markkinoitu. Yritysidea pohjautui nuoren omaan harrastuneisuuteen ja tahtotilaan tarjota lapsille kivaa tekemistä, joka poikkeaisi tavallisesta ratsastuskoulusta. Tarvetta yrityksen palvelulle selvästi oli, sillä asiakkaita riitti. Yrittäjä nappasi yrityksellään 2. sijan Karhun luola yrityskilpailussa 13-17-vuotiaiden sarjassa. Tuomala on hyvä esimerkki siitä, kuinka positiivisella ja ennakkoluulottomalla asenteella voi syntyä hienoa, uutta toimintaa, jolla nuori voi työllistää itse itsensä.
Linkki Alisman Ponipuuhapäivä-videoon https://www.youtube.com/watch?v=gB4XStYtzyE
Vuosi 2021
Nouseva Rannikkoseutu ry:n vuosikokouksen yhteydessä 28.4.2022 julkistettiin ja luovutettiin palkinnot Norsun toiminta-alueen vuoden 2021 maaseudun kehittäjälle, tulokkaalle, virkahenkilölle sekä parhaalle Nuoriso Leader -hankkeelle.
Maaseudun kehittäjä – Piia Vähäsalo
Wanha Raahe ja sen historia tuntuu heränneen eloon sen jälkeen, kun Langin Kauppahuone avasi ovensa vuonna 2017. Silloin palkitsimmekin jo yrityksen vuoden tulokkaana. Tärkein toimija Langin Kauppahuoneen takana on Piia Vähäsalo. Langin Kauppahuoneen toiminnan lisäksi Piia on laajasti mukana Raahen alueen matkailun kehittämisessä sekä hallinnoimassa useampia matkailun yritysryhmähankkeita. Alueen kehittämiseen hän antaa panoksensa myös Norsun hallituksen varajäsenenä.
Olemme ihaillen seuranneet, millaisella intohimolla ja paneutumisella Piia yrityksiään ja Raahen matkailua vie eteenpäin. Kiitos historian henkiin herättämisestä ja elämyksellisen ympäristön luomisesta Wanhaan Raaheen. Innolla odotamme, mitä kaikkea tulevaisuudessa vielä oletkaan mukana kehittämässä.
Tulokas – Pehkolan Mallastamo
Pehkolan Mallastamo Siikajoen Ruukin kylässä on Suomen ainoita pienmallastamoja. Mallastamon toiminta mahdollistaa Pohjois-Pohjanmaalle ainutlaatuisen toimitusketjun, jossa paikallisesta viljasta tuotetaan ensiluokkaista mallasta paikallisten panimoiden käyttöön. Pehkolan Mallastamon toiminta käynnistyi 2018 kolmen kaveruksen – Heikin, Antin ja Pekan – toimesta. Kaikki sai alkunsa kotioluen keittelystä, mutta pienpanimon sijaan he päättivätkin perustaa pienmallastamon. Kysyntä maltaalle on ollut vilkasta, koska yritys pystyy vastaamaan pienpanimoiden tarpeisiin ja toiveisiin isoja toimijoita paremmin. Toimintaa ollaan parhaillaan laajentamassa ja uusia tuotteitakin on luvassa.
Toiminnastanne huokuu ylpeys maaseutuamme ja sen raaka-aineita kohtaan. On aina hienoa päästä tukemaan sellaista toimintaa, joka on ainutlaatuista koko maassa.
Virkahenkilö – Jutta Kivimäki, OPH
Opetushallituksen nuoriso-ohjelmien tiimi vastaa Suomessa esimerkiksi Erasmus+ ja Euroopan solidaarisuusjoukot –ohjelmista rahoitettavista hankkeista. Hankepäätöksien lisäksi tiimi tukee ja auttaa organisaatioita hankkeiden kaikissa vaiheissa. Käytännön kokemus ja kansainvälisten kumppanien kanssa keskustelu ovat osoittaneet, että kansallisen toimiston tuki ei ole mikään automaatio. Onneksi meillä on OPH. Nuoriso-ohjelmien tiimiin kuuluu noin kymmenen asiantuntijaa, joista jokaiselta saa ystävällistä ja tehokasta palvelua.
Norsun kv-toiminnan käynnistämisen osalta tiimin jäsenistä keskeisenä tukena on ollut Jutta Kivimäki, joka vastaa erityisesti vapaaehtoishankkeista. Jutta teki ensivierailun Norsun toimintaan loppuvuodesta 2017, josta lähtien yhteyttä on pidetty säännöllisesti. Virallisen hankeneuvonnan lisäksi Jutta on aidosti kiinnostunut kuulemaan ja jopa ideoimaan erilaisia mahdollisuuksia toteuttaa vapaaehtoishankkeita. Kiitos Jutta tuestasi!
Nuoriso Leader stipendi – 4H-yritys Vähämakiaa/Siiri Vähämetsä
Kesällä 2021 Hailuodossa kulkija saattoi törmätä herkkuja pursuavaan maitokärryyn, jonka 17-vuotias kotileipuri Siiri möi usein tyhjäksi ennen kuin päivä oli päättynyt. Hailuotolainen Siiri Vähämetsä muutti harrastuksensa yritystoiminnaksi perustamalla 4H –yrityksen Vähämakiaa, joka tarjoaa tilauksesta leivontapalveluja. Yrityksen tuotteisiin kuuluvat niin makeat kuin suolaiset leivonnaiset, arkeen ja juhlaan. Yritys panostaa paljon tuotteiden laatuun sekä viestintään.
Vähämakiaa on ensimmäinen 4H-yritys Hailuodossa, jolle on myönnetty Nuoriso Leader –tukea. Liekö esimerkin innostamana, mutta saarelle on sittemmin syntynyt myös muita nuorten yrityksiä. Valtakunnallista mainetta Vähämakiaa -yritys sai sijoittumalla kolmanneksi Vuoden 4H-yrityskilpailun 2021 omassa sarjassaan. Haluamme tukea yrittelijäisyyttäsi jatkossakin tällä 200 euron Nuoriso Leader stipendillä.
Vuosi 2020
Nouseva Rannikkoseutu ry:n vuosikokouksen yhteydessä 18.5.2021 julkistettiin ja luovutettiin palkinnot Norsun toiminta-alueen vuoden 2020 maaseudun kehittäjälle, tulokkaalle, virkahenkilölle sekä parhaalle Nuoriso Leader -hankkeelle.
Maaseudun kehittäjä – Tyrnävän kotiseutu- ja museoyhdistys
Tyrnävän kotiseutu- ja museoyhdistys ry vaalii kotiseutunsa kulttuuria ja perinteitä. Yhdistys ylläpitää esinemuseota vanhassa viljamakasiinissa sekä kotiseutumuseoaluetta ihan Tyrnävän keskustasta. Museoalueen pihapiirissä on lukuisia rakennuksia kotiseututalosta maatalouskonemuseoon. Kaiken kaikkiaan 14 rakennusta ylläpidetään ja näyttelyitä kootaan talkoovoimin. Yhdistys on pitkäjänteisesti kehittänyt museoaluetta ja hyödyntänyt oivasti Leader-rahoituksen tarjoamat mahdollisuudet. Viimeisimpänä on valmistunut Tihisen pirtin ja riihirakennuksen remontit, joilla lisätään rakennusten käyttöä. Yhdistyksellä on kokemusta myös isojen rakennushankkeiden toteuttamisesta, kun syksyllä 2014 juhlittiin 350 neliöisen maatalouskonemuseon avajaisia. Uusimpana projektina on käynnistynyt Lottapirtin siirto museolle ja kunnostaminen ympärivuotiseen käyttöön kokoontumis- ja näyttelytilaksi. Samalla toteutetaan kyläsauna kaikkien käyttöön. Uutena toimintana on käynnistymässä yhteistyö Mustavaristen kanssa. Lottapirttiin nimittäin valmistuu partiolle ikioma kerhokolo. Museoalue tarjoaa kokonaisuutena oivat puitteet partiotoiminnalle. Konemuseon esineistöstä on laadittu opetuspaketti koulujen ja päiväkotien käyttöön, jonka avulla esineistöön voi tutustua myös digitaalisesti. Yhdistyksenne on aktiivinen kulttuuriperinnön vaalija ja tuottaja, olipa kyse rieskanleivonnan kursseista tai kouluyhteistyöstä. Kiitos teille siitä, että teette kulttuuriperintöä eläväksi ja kaikille avoimeksi kokea! Elävä kulttuuriperintö on rakennuksia, toimintaa ja elämyksiä – mutta eritoten osaavia ja innostuneita ihmisiä, joilla on tekemisen meininkiä!
Tulokas – Old Machines
Old Machines ry on perustettu 2019. Yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää vanhojen moottoriajoneuvojen harrastusta ja entisöintiä sekä tallentaa niihin liittyvää perinnettä. Yhdistys järjestää ja on aktiivisesti mukana monissa tapahtumissa lähialueella, mutta heihin voi törmätä missä vain Suomessa veteraanikonetapahtumissa. Vanhojen autojen ja mopojen kokoontumisajot, kiertoajelut, talvipörinät ja sänkikisat ja rompetorit tarjoavat katsottavaa ja toimintaa koko perheelle. Kerhohuoneen ja pajan ovet käyvät tiuhaan tahtiin Raahen Saloisissa, onhan aktiivisia jäseniä yli 100. Tulevana kesänä starttaavat pajalla nuorten omat korjausillat. Nuoria on saatu mukavasti yhdistyksen toimintaan mukaan ja mopokilpailuissa on totta kai nuorille oma sarjansa. Yhdistys on hyödyntänyt Norsun pientukia pajan alkuvaiheen laitehankintoihin. Uusimpana voimainponnistuksena yhdistys on aloittanut Leader-hankkeena pulling-vetoradan rakentamisen Kiilun moottoriradan yhteyteen. Alueelle tehdään 150 m pitkä vetorata, jolla voidaan pitää sekä veteraanikaluston että tulevaisuudessa isommankin kaluston kisoja. Yhdistys on ehtinyt hankkia jo oman vetolavetinkin. Old Machines on oiva esimerkki yhdistyksestä, jonka toiminta näkyy, kuuluu ja kutsuu mukaan. Jatkakaa samaan malliin!
Virkahenkilö – Pirjo Onkalo
Pirjo Onkalolla on vahva hanketoteuttajan ja maaseudun kehittäjän tausta. Hän on toiminut pitkään nykyisessä työssään Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen asiantuntijana maaseuturahaston kehittämishankkeiden parissa ja Leader-vastaavana. Yhteistyö Pirjon kanssa on aina ollut mutkatonta ja välitöntä. Monet kerrat olemme yhteistyössä pyöritelleet hanketeknisiä ongelmia ja yrittäneet löytää parhaita ratkaisuja asiakkaiden hyvien hankeideoiden toteuttamiseen. Onpa Pirjolla niin paljon paloa maaseudun kehittämiseen, että vapaa-ajallaankin hän on laatinut erilaisia karttoja ELYn ja Leader-ryhmien työn avuksi. Juuri Pirjon kaltaisia ihmisläheisiä ja asiantuntevia tekijöitä maaseudun kehittäminen tarvitsee. Kiitos hyvästä kehittäjäkumppanuudesta ja siitä tavasta, jolla kohtaat toiset ihmiset – kunnioittavasti ja lämpimästi!
Nuoriso Leader stipendi – Martikkalan kotieläinpiha/Eero Sallinen
17-vuotias Eero Sallinen on aina pitänyt eläimistä. Nuori yrittäjä perusti kesällä 2020 kotipihalleen Siikajoenkylälle kotieläinpihan, joka osoittautui jättimenestykseksi. Reilun kuukauden aikana Martikkalan kotieläinpihalla eläimiä kävi katsomassa 3500 vierasta. Nuoriso Leader -rahoituksella kotieläinpihalle rakennettiin eläinten aitauksia ja ankkalampi. Kotieläinpihalla oli nähtävillä kymmeniä eläimiä: koiria, lampaita, vuohia, erilaisia lintuja, kissanpentuja, hevosia jne. Lisäksi vierailla oli mahdollisuus ratsastaa hevosilla, temppuilla trampoliinilla ja pomppulinnassa sekä ajaa polkuautoilla. Kotieläinpihan yhteydessä toimi myös kioski, joka tarjosi työkokemusta myös yrittäjän nuoremmille sisaruksille. Martikkalan kotieläinpihalla vieraili runsaasti lapsiperheitä, mutta paljon myös erilaisia erityisryhmiä. Kotieläinpihan suosio näkyi paitsi paikallisesti myös valtakunnallisesti tiedotusvälineissä. Keväällä 2021 Martikkalan kotieläinpiha voitti valtakunnallisen Vuoden 4H-yritys kilpailun 2020 omassa sarjassaan.
Aikaisemmat vuodet
2019
Maaseudun kehittäjä – Hailuodon Panimo, Tulokas – Ala-Temmeksen kyläyhdistys, Virkahenkilö – Hanna-Leena Korhonen ja Veden äärellä -hanke, Yhteisö Leader stipendi – Impin Ystävät
2018
Maaseudun kehittäjä – Maija Isokääntä, Tulokas – Jacqueline Aguilera Velásquez, Virkahenkilö – Pekka Rajala, Yhteisö Leader stipendi – Pyhäjoen MC
2017
Maaseudun kehittäjä – Markkuun Seudun Kyläyhdistys, Tulokas – Langin Kauppahuone, Virkahenkilö – Matti Soronen, Yhteisö Leader stipendi – Ruukin FK-kerho
2016
Maaseudun kehittäjä – SF-Caravan Lohenpyrstö, Tulokas – Ruukin kyläyhdistys, Virkahenkilö – Marja-Liisa Kivilompolo, Nuoriso Leader stipendi – Rantaleijona
2015
Maaseudun kehittäjä – Virpi Fyrstén, Virkahenkilö – Marjukka Manninen, Yhteisö Leader stipendi – R.A.K.I.T.
2014
Maaseudun kehittäjä – Vihannin kotiseutuyhdistys, Tulokas – Hannele Meskus, Virkahenkilö – Ilmo Arvela, Yhteisö Leader stipendi – Hanhikiven Kiertäjät
2013
Maaseudun kehittäjä – Timo Rankinen, Tulokas – Temmeksen kyläyhdistys, Virkahenkilö – Aimo Lehmikangas, Yhteisö Leader stipendi – Mankilan kyläseura
2012
Maaseudun kehittäjä – Kari Pietilä, Tulokas – Seija Jussinniemi, Virkahenkilö – Ahto Uimaniemi, Yhteisö Leader stipendi – Rantakylä-Virkkulan kyläyhdistys