Nouseva Rannikkoseutu eli Norsu

Nouseva Rannikkoseutu on paikallinen Leader-ryhmä. Myönnämme maaseuturahaston yritys- ja hanketukia sekä omia Nuoriso, Yhteisö ja Yritys Leader tukiamme. Neuvomme avustuksen hakijoita hankkeiden suunnittelu-, toteutus- ja lopetusvaiheessa sekä toteutamme omia strategisia hankkeitamme. Toimimme myös Erasmus+ ja ESC hankkeita koordinoivana tahona.

Nouseva Rannikkoseutu

Norsun alueeseen kuuluu 7 kuntaa, joissa on asukkaita yhteensä 52464. Kuntien koko vaihtelee 949 asukkaan Hailuodosta 24353 asukkaan Raaheen. Uuden alueluokituksen mukaisilla maaseutualueilla on 27622 asukasta ja kaupunkialueilla 24842 asukasta. Suurin osa asukkaista asuu kaupungin läheisellä maaseudulla.

Aluetta leimaa meri. Hailuotoa Perämeri ympäröi kokonaan ja saarelle pääsee vain lautalla. Hailuoto onkin omaperäisin kuntamme saaristolaiskulttuurin ja taiteilijayhteisönsä ansiosta. Liminkaan Liminganlahti tuo runsain määrin muuttolintuja joka kevät. Lumijoella merellisyys tulee esiin parhaiten Varjakassa. Siikajoella suosituimmat hiekkarannat löytyvät Tauvosta ja Varessäikästä. Raahen saaristo puolestaan valittiin vuoden 2016 retkikohteeksi ja siellä on laaja Natura 2000 -alue. Kesäisin saaristoon pääsee päivittäisillä risteilyillä ja Island Hopping-retkillä. Raahessa on myös Perämeren vilkkain teollisuussatama. Raahesta etelään kuljettaessa kauniiden luonnonhiekkarantojen ketju jatkuu Pyhäjoella. Tyrnävä on alueemme kunnista ainut, jolla ei ole merenrantaa. Merellisyyden sijaan Tyrnävää leimaa Suomen suurin yhtenäinen lakeusalue ja erityisesti siemenperunaan erikoistunut alkutuotanto.

Norsun toiminta-alueeseen kuuluvat Hailuoto, Liminka, Lumijoki, Pyhäjoki, Raahe, Siikajoki ja Tyrnävä.

     Oletko kiinnostunut alueemme kehittämisestä? Liity jäseneksi!     Liity jäseneksi

Nouseva Rannikkoseutu numeroina

5,7 milj. €
Jaettua rahoitusta
181 kpl
Yritystukia
319 kpl
Yleishyödyllisiä hankkeita
169 kpl
Nuoriso Leader projektia
78 kpl
Uutta työpaikkaa
39553 h
Talkootyötä

Yhdistys

Nouseva Rannikkoseutu on yhdistys, jolla on jäseniä noin 300. Käytännön toiminnasta vastaa hallitus ja työntekijät.

Tutustu

Strategia 2023–2027

Uusi strategia vuosille 2023-2027 on valmistunut.

Tutustu

Palkitut toimijat

Palkitsemme joka vuosi alueemme ansioituneita toimijoita norsu-patsailla.

Lue lisää

Julkaisut

Julkaisuista löydät vuosiraporttimme.

Lue lisää