Sarjatirsaajia ja kampaamohommia

Hiusmeri on ekokampaamo, josta saattaa ajoittain kuulua tirsaajien kuorsaus.

Yrittäjä Päivi Takkunen Tirsanurkassa.

Kun astut sisään ekokampaamo-parturi Hiusmereen, tuntuu kuin teleporttaisit itsesi toiseen aikaan. Rauhallinen äänimaailma soljuu kaiuttimista, seinät on vuorattu luontokuvilla ja koko tila henkii harmoniaa ja rauhallisuutta. Puskaradio on kertonut, että täällä tarjotaan Raahen ja rannikon parhaat tirsat. Siispä villasukat jalkaan ja hyppy ulos oravanpyörästä. Tervetuloa yrittäjä Päivi Takkusen kuplaan.

Päivi perusti syksyllä 1997 Hiusmeren laman jälkimainingeissa. Tuoksuyliherkkyys iski jo yrityksen alkumetreillä 2000-luvun alussa.

– Meinasi nousta heti seinä pystyyn, kun huomasin etten kestä kampaamokemikaalien hajuja, Päivi kertoo ja jatkaa:

– Sitten tuli ensimmäisiä tuoksuttomia aineita markkinoille ja muutin yrityksen suuntaa. Se oli ensimmäinen sillä konseptilla Raahessa, missä tehtiin kampaamotöitä tuoksuttomasti.

Takkunen tuumii, että silloin alkoi takaraivossa jyskyttää oman yrittäjyyden ydin – erikoistuminen.

Ensimmäinen ekokampaamo Raaheen

Vaikka Päivillä oli tuoksuton kampaamo, silti kemikaalit alkoivat vaikuttamaan terveyteen. Päivi kouluttautui ekokampaajaksi vuonna 2015 ja huomasi nopeasti, että ekopuolella alkoi olla enemmän kysyntää ja voi itse paremmin, kun työskenteli kasvipohjaisilla aineilla.

– Halusin sataprosenttisen ekokampaamon, jossa työskentelen pelkästään luonnon kosmetiikalla. Eli jätin pois kaikki synteettiset hapetevärjäykset, permanentit ja perinteiset vaalennusaineet. Hoitoja tehdään myös luonnon aineilla, kuten savella ja merilevällä. Jos tuotteissa on tuoksuja niin ne ovat kasviperäisiä eteerisiä öljyjä, Päivi selventää.

– Olin siinä vaiheessa tehnyt 18 vuotta perinteisiä kampaamohommia ja jännitti vähän, että miten se otetaan vastaan.

Kysyntä oli tosi hurjaa heti alusta lähtien. Takkunen muistelee hauskaa sattumaa, kun MOT teki juttua samaan aikaan hiusvärien haitallisista aineista (MOT: Väriä hiuksiin myrkkyä uhmaten – 2.3.2015), joten sekin saattoi vaikuttaa osaltaan asiakasryntäykseen.

– Saattoi tulla yhtä aikaa viisikin asiakasta kyselemään ekokampaajaa, Takkunen naurahtaa.

Pohjois-Suomessa on asukaslukuun nähden verrattain vähän ekokampaamoja. Koko Suomessa niitä on noin 500 ja Raahessa kaksi.

Hiusmeren ja Tirsanurkan luontokuvissa näkyy Päivin miehen kädenjälki.

Tervetuloa tirsoille Tirsanurkkaan

Jos Hiusmeri syntyi laman jälkimaininkeihin niin Tirsanurkka näki päivänvalon koronan ja sotauutisten keskellä. Päivillä oli ollut kotona Neurosonic tuoli kuusi vuotta säännöllisellä käytöllä. Neurosonic tuolit ja patjat perustuvat matalataajuusvärähtelyyn, joka rauhoittaa autonomista hermostoa, ja ne on tehty ensisijaisesti rentouttamiseen ja unen laadun parantamiseen. Tuolilla oli Päivin mukaan jopa ruuhkaa, kun miehen lisäksi myös koira tykkäsi pötkötellä värähtelyssä.

– Minun työkaverini perusti oman ekokampaamon Raaheen ja mietin, että olisipa hieno tommoinen Neurosonic tuoli kampaamossa, kun jäin yksin tähän ja tuli ylimääräistä tilaa.

Päivi kehitti rentoutumiseen oman konseptin – Tirsanurkan – ja haki siihen investointitukea.

– Sain tosi paljon apua Raahen yrityspalvelulta ja Norsulta. Olisin toteuttanut idean myös ilman tukea, mutta myönteinen päätös oli kiva yllätys, Päivi muistelee iloisena.

Koulutuskeskus Brahe rakensi tilat oppilastyönä ja ensimmäiset asiakkaat pääsivät testaamaan tirsoja 2022. Puskaradio puhui ja homma lähti nopeasti laukalle.

– En osannut odottaa, että toiminta lähtisi näin nopeasti liikkeelle. Ensimmäisenä vuonna 10 prosenttia liikevaihdosta tuli Tirsanurkasta, Päivi kertoo.

Hiusmeren tiloista löytyy nykyään kaksi Tirsanurkkakoppia ja Neurosonic patjoja voi myös vuokrata. Uutena palvelupakettina on Toimistotirsat, jossa Päivi tuo koko tirsasetin työpaikalle. Suurin osa kävijöistä ovat yksityisasiakkaita, mutta Päivi on laajentanut palvelua myös työhyvinvointipuolelle.

– Meillä käy täällä porukkaa laidasta laitaan, se mikä ihmisiä yhdistää on tarve pysähtyä hetkeksi, hypätä pois oravanpyörästä ja ottaa aikaa rentoutumiseen, Päivi selvittää ja jatkaa:

– Kovimmat kävijät lienee sarjatirsaajia, jotka ottavat leiman passiin ja astuvat tottunein elkein tirsaamaan.

Hiusmeren ja Tirsanurkan sisustuksesta huokuu harmonia ja luonnonläheisyys. Perinteisen kampaamon muotikuvat on korvattu Päivin miehen ottamilla luontokuvilla. Löytyy kiikkutuolia ja villasukkia. Parhaiten tunnelmaa kuvaa erään asiakkaan mukana olleen pikkupojan kommentti: ”Miks tää äiti on niinku mummola?”.

– Aivan ihana kommentti! Mä tykkäsin, lapsi näki suoraan sen, mitä hain tällä sisustuksella, Päivi kiteyttää tyytyväisenä.

Tervetuloa tirsoille!

Toiseen Tirsanurkkaan voi lähteä vaikka tuplatirsoille. KUVA: TIINA LÄMSÄ