Murrekupit ja muotoilun mestari

Savesta syntyy tarinoita: Tiina-Mari Pietilän keramiikkapaja yhdistää perinteet ja modernit kurssit

Tiina-Mari Pietilä

Tiina-Mari Pietilä on toiminut keramiikka-alan yrittäjänä lähes kolme vuosikymmentä. Rakkaus käsillä tekemiseen ja keramiikkaan syttyi jo nuorena ja savenvalajaksi Tiina-Mari valmistui Tervolan käsi- ja taideteollisuusalan oppilaitoksesta vuonna 1989. Harrastus muuttui ammatiksi, kun Tiina-Mari muutti perheineen Oulusta Ala-Temmekselle miehen kotitilalle.

– Vanha navetta entisöitiin keramiikkapajaksi ja siitä asti ollaan oltu kädet savessa, Pietilä naurahtaa.

Keramiikkapaja TiinaMari tunnetaan Oulun seudulla erityisesti murrekupeistaan, joissa leikitellään Oulun murteella: Ossaakko nää kutua? Tiiraakko nää tinttejä? Syökkö nää pannaania?

– Murrekupit syntyy dreijaamalla ja jokaiseen astiaan painetaan käsin tekstit, joten jokainen tuote on uniikki, Tiina-Mari kertoo.

Yritysten ja matkailijoiden lisäksi tärkeitä asiakkaita ovat pieneläintuhkaamot, joihin tilataan uurnia.

TiinaMari Pietilä suunnittelee ja valmistaa omat mallistonsa keramiikkapajallaan Limingassa. Tuotteissa näkyy vahva paikallistuntemus: inspiraatiota on saatu Limingan metsistä ja peltomaisemasta sekä Oulun kaupunkimiljööstä.

Tilojen laajentamisella uutta kurssitoimintaa

Pietilä sai rahoitusta Norsulta keramiikkapajan tilojen laajentamiseen.

– Tilojen laajentaminen mahdollisti kurssitoiminnan aloittamisen ja sain kaivattua lisätilaa muoteille, Pietilä selventää.

Tiina-Marin kursseilla pääsee nopeasti tekemisen makuun eikä aiempaa kokemusta saventyöstöstä tarvita. Käsinrakennus- ja dreijauskurssit ovat olleet erittäin suosittuja, ja keramiikkapaja on houkutellut innokkaita osallistujia jo puolentoista vuoden ajan. Kurssitilan avajaisia vietettiin aprillipäivänä 1.4.2023.

– Asiakkailla on ollut hauskaa. Hyvä fiilis välittyy, kun höpötellään ja nauretaan savitöiden lomassa. Lisäksi kursseilla saa koiraterapiaa, kun Alma-labbis käy moikkaamassa kaikkia luu suussa.

TiinaMari näkyy ja kuuluu aktiivisesti somessa, josta suurin osa asiakkaista bongaa kurssit. Uunituore juttu on savijoogakurssi, jossa joogataan, meditoidaan ja tehdään savesta oma voimaeläin.

Savi säväyttää

Pietilä on ollut tuttu näky kesäisin Oulussa torin aitoilla, mutta kymmenes kesä jäi viimeiseksi.

– Oli tosi hankala luopua siitä, mutta nyt on paljon tilauksia sekä kurssit uutena juttuna, joten kaikkeen ei riitä aika, Tiina-Mari pohtii.

Vaikka Tiina-Mari on työskennellyt jo pitkään keramiikan parissa, intoa tuntuu edelleen löytyvän.

– Parasta tässä on uuden luominen. Edelleen säväyttää, kun saa tehtyä sen ensimmäisen hyvän version luonnoksen pohjalta, se on huikea tunne.

Tiina-Marin keramiikka heijastaa paikallisuutta, ja sen värimaailma sekä muotokieli yhdistävät hienosti maaseudun luonnon ja kaupunkimiljöön. Pietilä arvostaa luonnon läheisyyttä, hiljaisuutta ja rauhaa.

– Tykkään aivan hirveästi olla maaseudulla. Täällä on rauhallista ja pääsee piipahtamaan metsään koiran kanssa lenkille. Luonto rauhoittaa ja on mukavaa vastapainoa työlle.