Kansainvälinen tuulahdus arkeen

Syyskuun alussa Tyrnävälle saapui kautta aikain ensimmäiset eurooppalaiset vapaaehtoiset. Portugalilainen Carolina ja puolalais-saksalainen Anna ovat muutamassa kuukaudessa tuoneet tyrnäväläisille melkeinpä vauvasta vaariin uusia kokemuksia ja osaamista. Vapaaehtoisten mukana olo kunnan kulttuuri- ja vapaa-aikatoimen toiminnoissa on madaltanut tyrnäväläisten kynnystä käyttää vierasta kieltä ja ovatpa he päässeet syksyn aikana tutustumaan uusiin makuihin ja rytmeihin.

 

Anna ja Carolina ovat tuoneet ihmisiä yhteen niin työpaikallamme kuin vapaa-ajantoiminnoissa; kunnan kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden henkilöstö on tavallista tiiviimmin/innokkaammin kokoontunut kahvipöytään, jos vapaaehtoiset ovat olleet paikalla. Ja esimerkiksi salsakurssilla on ollut mukava, tavallista letkeämpi ja hyväntuulisempi meininki työikäisten tanssijoiden kesken.

 

Annan ja Carolinan avoimuus ja ystävällisyys ovat tuoneet paikallisille iloa arkeen ja tarjonneet mahdollisuuden tutustua muihin kulttuureihin myös niille, joilla ei ole mahdollisuutta matkustaa. Vapaaehtoisten läsnäolo on auttanut myös Tyrnävän kunnan työntekijöitä arvioimaan omaa työtään ja palveluitaan, mutta myös huomaamaan ja arvostamaan hyviä puolia.

 

”Olemme myös saaneet huomata, kuinka hienosti meillä asiat Suomessa ja Tyrnävällä ovat. Meillä mahtava julkinen liikenne, digitaalisuus, palveluita kuntalaisille, joista heidän kotimaissaan vain haaveillaan: esim. nuorisotyö sekä nykyaikainen kirjastolaitosjärjestelmä.”

 

Seuraavat vapaaehtoiset teille?

Vapaaehtoistoiminnan vaihtoehtoina ovat yksilö- tai tiimihankkeet. Yksilöhankkeet soveltuvat pidempiaikaiseen toimintaan (2 – 12kk), kun taas tiimihankkeet tuovat lisäkäsiä vaikkapa työleireille, tapahtumiin ja muihin lyhytkestoisiin projekteihin. Olipa organisaatiollasi tarvetta kummalle vain, Norsu auttaa.

Norsun koordinoimissa hankkeissa organisaatiosi ei tarvitse huolehtia byrokratiasta tai paperityöstä, vaan voitte keskittyä tekemiseen. Norsu tukee koko matkan suunnittelusta toteutukseen.

Kuntien lisäksi vapaaehtoisia voivat vastaanottaa myös esimerkiksi yhdistykset ja muut voittoa tavoittelemattomat organisaatiot. Koronatilanteen salliessa kesällä 2022 toteutamme ensimmäiset hankkeet kyläyhdistysten kanssa.

Seuraavan kerran rahoitusta vapaaehtoishankkeisiin haetaan helmikuun lopulla 2022. Jos olet kiinnostunut isännöimään vapaaehtoisia, vielä ehtii hyvin mukaan!

Lisätietoja Norsun nettisivulta

PS. Jos olet 18 – 30 -vuotias, myös sinulla on mahdollisuus lähteä vapaaehtoiseksi Norsun tuella. Tällä hetkellä auki olevia paikkoja voi etsiä osoitteesta https://europa.eu/youth/go-abroad/volunteering/opportunities_en Jos tuolta ei löydy mieluista, ota yhteyttä (osa kumppaneista lähettää tietoja paikoista erikseen).