Ohjeita yritystuen hakemiseen

Maaseuturahoituksen yritystukien haku on avautunut. Ohjeistusta hakemiseen löytyy Ruokaviraston sivuilta, mutta jotkin Hyrrässä tehtävät valinnat ovat herättäneet kysymyksiä, joten tässä ohjeita niihin. Oikeiden valintojen tekemiseen kannattaa kiinnittää huomiota, koska mikäli joudut vaihtamaan tahoa, mistä tukea haet tai toimenpidevalintoja, poistuvat kaikki sen jälkeen olevat jo täytetyt tiedot hakemukselta. Mikäli siis joudut vaihtamaan jälkikäteen toimenpidevalintoja, ota ensin talteen jo täyttämäsi hankesuunnitelmaosion tiedot.

Ruokaviraston ohjeita löydät seuraavasta linkistä: https://www.ruokavirasto.fi/tuet/maaseudun-yrittajyys/maaseudun-yritystuet/.

Kun kirjaudut Hyrrään, muista siirtyä sivuston ylälaidasta uuden Hyrrän puolelle. Valitse Uusi hakemus ja listalta Yritystuki. Valitse hakemuksella Tuen kohde -osiossa, että tukea haetaan Leader-ryhmästä.

Mikäli haet ns. normaalia investointitukea, ovat toimenpidevalinnat seuraavat: Toimenpide – Yrityksen investointituki, Alatoimenpide valinta tulee automaattisesti, Toimenpiteen tarkennus Mikroyritysten ja monialaisten maatilojen investoinnit.

Mikäli haet energiainvestoinnin tukea esim. lämmitysmuodon muutokseen, ovat toimenpidevalinnat seuraavat: Toimenpide – Yrityksen investointituki, Alatoimenpide valinta tulee automaattisesti, Toimenpiteen tarkennus Tuki mikroyritysten ja monialaisten maatilojen energiainvestointeihin.

Mikäli haet päätoimisen yritystoiminnan käynnistystukea, ovat toimenpidevalinnat seuraavat: Toimenpide – Yrityksen käynnistystuki, Alatoimenpide – Päätoimisen yritystoiminnan käynnistäminen.

Mikäli haet osa-aikaisen yritystoiminnan käynnistystukea, ovat toimenpidevalinnat seuraavat: Toimenpide – Yrityksen käynnistystuki, Alatoimenpide – Osa-aikaisen yritystoiminnan käynnistäminen.

Mikäli haet yritystoiminnan kokeilua, ovat toimenpidevalinnat seuraavat: Toimenpide – Yrityksen käynnistystuki, Alatoimenpide – Yritystoiminnan kokeilu. Huomioithan, että tuki saattaa vaikuttaa muihin saamiisi tukiin, joten selvitä esim. KELAlta tai työttömyyskassalta, voidaanko tukia yhteensovittaa.

Mikäli haet tukea omistajanvaihdoksen suunnitteluun, ovat toimenpidevalinnat seuraavat: Toimenpide – Yrityksen käynnistystuki, Alatoimenpide – Tuki omistajanvaihdoksen suunnitteluun, Toimenpiteen tarkennus -kohdassa valitset, minkä suuruista kokeilutukea olet hakemassa..

Mikäli haet maatalouden kokeilutukea, ovat toimenpidevalinnat seuraavat: Toimenpide – Yrityksen käynnistystuki, Alatoimenpide – Maatalouden kokeilutuki, Toimenpiteen tarkennus -kohdassa valitset, minkä suuruista kokeilutukea olet hakemassa.

Mikäli haet kehittämistukea, ovat toimenpidevalinnat seuraavat: Toimenpide – Yrityksen kehittämistuki, Alatoimenpide – Vakiintuneen yritystoiminnan kehittäminen.

Yritystoiminnan suunnittelun ja kehittämistoimenpiteen valmistelun kehittämistukea myönnetään vain poikkeustapauksissa. Ne haetaan kuten kehittämistuki, mutta alatoimenpiteeksi valitaan Yritystoiminnan suunnittelu (haetaan ilman y-tunnusta) tai Kehittämistoimenpiteen valmistelu (haetaan y-tunnuksella).