Norsu palkitsi vuoden 2020 toimijoita

Nouseva Rannikkoseutu ry:n vuosikokouksen yhteydessä julkistettiin ja luovutettiin palkinnot Norsun toiminta-alueen vuoden 2020 maaseudun kehittäjälle, tulokkaalle, virkahenkilölle sekä parhaalle Nuoriso Leader -hankkeelle.

kuvassa norsu-palkinnot

VUODEN MAASEUDUN KEHITTÄJÄ TYRNÄVÄN KOTISEUTU- JA MUSEOYHDISTYS RY

Tyrnävän kotiseutu- ja museoyhdistys ry vaalii kotiseutunsa kulttuuria ja perinteitä. Yhdistys ylläpitää esinemuseota vanhassa viljamakasiinissa sekä kotiseutumuseoaluetta ihan Tyrnävän keskustasta. Museoalueen pihapiirissä on lukuisia rakennuksia kotiseututalosta maatalouskonemuseoon. Kaiken kaikkiaan 14 rakennusta ylläpidetään ja näyttelyitä kootaan talkoovoimin. Yhdistys on pitkäjänteisesti kehittänyt museoaluetta ja hyödyntänyt oivasti Leader-rahoituksen tarjoamat mahdollisuudet. Viimeisimpänä on valmistunut Tihisen pirtin ja riihirakennuksen remontit, joilla lisätään rakennusten käyttöä. Yhdistyksellä on kokemusta myös isojen rakennushankkeiden toteuttamisesta, kun syksyllä 2014 juhlittiin 350 neliöisen maatalouskonemuseon avajaisia. Uusimpana projektina on käynnistynyt Lottapirtin siirto museolle ja kunnostaminen ympärivuotiseen käyttöön kokoontumis- ja näyttelytilaksi. Samalla toteutetaan kyläsauna kaikkien käyttöön. Uutena toimintana on käynnistymässä yhteistyö Mustavaristen kanssa. Lottapirttiin nimittäin valmistuu partiolle ikioma kerhokolo. Museoalue tarjoaa kokonaisuutena oivat puitteet partiotoiminnalle. Konemuseon esineistöstä on laadittu opetuspaketti koulujen ja päiväkotien käyttöön, jonka avulla esineistöön voi tutustua myös digitaalisesti. Yhdistyksenne on aktiivinen kulttuuriperinnön vaalija ja tuottaja, olipa kyse rieskanleivonnan kursseista tai kouluyhteistyöstä. Kiitos teille siitä, että teette kulttuuriperintöä eläväksi ja kaikille avoimeksi kokea! Elävä kulttuuriperintö on rakennuksia, toimintaa ja elämyksiä – mutta eritoten osaavia ja innostuneita ihmisiä, joilla on tekemisen meininkiä!

VUODEN TULOKAS OLD MACHINES RY

Old Machines ry on perustettu 2019. Yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää vanhojen moottoriajoneuvojen harrastusta ja entisöintiä sekä tallentaa niihin liittyvää perinnettä. Yhdistys järjestää ja on aktiivisesti mukana monissa tapahtumissa lähialueella, mutta heihin voi törmätä missä vain Suomessa veteraanikonetapahtumissa. Vanhojen autojen ja mopojen kokoontumisajot, kiertoajelut, talvipörinät ja sänkikisat ja rompetorit tarjoavat katsottavaa ja toimintaa koko perheelle. Kerhohuoneen ja pajan ovet käyvät tiuhaan tahtiin Raahen Saloisissa, onhan aktiivisia jäseniä yli 100. Tulevana kesänä starttaavat pajalla nuorten omat korjausillat. Nuoria on saatu mukavasti yhdistyksen toimintaan mukaan ja mopokilpailuissa on tottakai nuorille oma sarjansa. Yhdistys on hyödyntänyt Norsun pientukia pajan alkuvaiheen laitehankintoihin. Uusimpana voimainponnistuksena yhdistys on aloittanut Leader-hankkeena pulling-vetoradan rakentamisen Kiilun moottoriradan yhteyteen. Alueelle tehdään 150 m pitkä vetorata, jolla voidaan pitää sekä veteraanikaluston että tulevaisuudessa isommankin kaluston kisoja. Yhdistys on ehtinyt hankkia jo oman vetolavetinkin. Old Machines on oiva esimerkki yhdistyksestä, jonka toiminta näkyy, kuuluu ja kutsuu mukaan. Jatkakaa samaan malliin!

 

VUODEN VIRKAHENKILÖ PIRJO ONKALO, POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUS

Pirjo Onkalolla on vahva hanketoteuttajan ja maaseudun kehittäjän tausta. Hän on toiminut pitkään nykyisessä työssään Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen asiantuntijana maaseuturahaston kehittämishankkeiden parissa ja Leader-vastaavana. Yhteistyö Pirjon kanssa on aina ollut mutkatonta ja välitöntä. Monet kerrat olemme yhteistyössä pyöritelleet hanketeknisiä ongelmia ja yrittäneet löytää parhaita ratkaisuja asiakkaiden hyvien hankeideoiden toteuttamiseen. Onpa Pirjolla niin paljon paloa maaseudun kehittämiseen, että vapaa-ajallaankin hän on laatinut erilaisia karttoja ELYn ja Leader-ryhmien työn avuksi. Juuri Pirjon kaltaisia ihmisläheisiä ja asiantuntevia tekijöitä maaseudun kehittäminen tarvitsee. Kiitos hyvästä kehittäjäkumppanuudesta ja siitä tavasta, jolla kohtaat toiset ihmiset – kunnioittavasti ja lämpimästi!

 

VUODEN NUORISO LEADER STIPENDI (200e) MARTIKKALAN KOTIELÄINPIHA JA 4H-YRITTÄJÄ EERO SALLINEN

17-vuotias Eero Sallinen on aina pitänyt eläimistä. Nuori yrittäjä perusti kesällä 2020 kotipihalleen Siikajoenkylälle kotieläinpihan, joka osoittautui jättimenestykseksi. Reilun kuukauden aikana Martikkalan kotieläinpihalla eläimiä kävi katsomassa 3500 vierasta. Nuoriso Leader -rahoituksella kotieläinpihalle rakennettiin eläinten aitauksia ja ankkalampi. Kotieläinpihalla oli nähtävillä kymmeniä eläimiä: koiria, lampaita, vuohia, erilaisia lintuja, kissanpentuja, hevosia jne. Lisäksi vierailla oli mahdollisuus ratsastaa hevosilla, temppuilla trampoliinilla ja pomppulinnassa sekä ajaa polkuautoilla. Kotieläinpihan yhteydessä toimi myös kioski, joka tarjosi työkokemusta myös yrittäjän nuoremmille sisaruksille. Martikkalan kotieläinpihalla vieraili runsaasti lapsiperheitä, mutta paljon myös erilaisia erityisryhmiä. Kotieläinpihan suosio näkyi paitsi paikallisesti myös valtakunnallisesti tiedotusvälineissä. Keväällä 2021 Martikkalan kotieläinpiha voitti valtakunnallisen Vuoden 4H-yritys kilpailun 2020 omassa sarjassaan.