Norsu palkitsi vuoden 2021 toimijoita

Nouseva Rannikkoseutu ry:n vuosikokouksen yhteydessä julkistettiin ja luovutettiin palkinnot Norsun toiminta-alueen vuoden 2021 maaseudun kehittäjälle, tulokkaalle, virkahenkilölle sekä parhaalle Nuoriso Leader -hankkeelle.

kuvassa norsu-palkinnot

Maaseudun kehittäjä – Piia Vähäsalo

Wanha Raahe ja sen historia tuntuu heränneen eloon sen jälkeen, kun Langin Kauppahuone avasi ovensa vuonna 2017. Silloin palkitsimmekin jo yrityksen vuoden tulokkaana. Tärkein toimija Langin Kauppahuoneen takana on Piia Vähäsalo. Langin Kauppahuoneen toiminnan lisäksi Piia on laajasti mukana Raahen alueen matkailun kehittämisessä sekä hallinnoimassa useampia matkailun yritysryhmähankkeita.  Alueen kehittämiseen hän antaa panoksensa myös Norsun hallituksen varajäsenenä.

Olemme ihaillen seuranneet, millaisella intohimolla ja paneutumisella Piia yrityksiään ja Raahen matkailua vie eteenpäin. Kiitos historian henkiin herättämisestä ja elämyksellisen ympäristön luomisesta Wanhaan Raaheen. Innolla odotamme, mitä kaikkea tulevaisuudessa vielä oletkaan mukana kehittämässä.

 

Tulokas – Pehkolan Mallastamo

Pehkolan Mallastamo Siikajoen Ruukin kylässä on Suomen ainoita pienmallastamoja. Mallastamon toiminta mahdollistaa Pohjois-Pohjanmaalle ainutlaatuisen toimitusketjun, jossa paikallisesta viljasta tuotetaan ensiluokkaista mallasta paikallisten panimoiden käyttöön. Pehkolan Mallastamon toiminta käynnistyi 2018 kolmen kaveruksen – Heikin, Antin ja Pekan – toimesta. Kaikki sai alkunsa kotioluen keittelystä, mutta pienpanimon sijaan he päättivätkin perustaa pienmallastamon. Kysyntä maltaalle on ollut vilkasta, koska yritys pystyy vastaamaan pienpanimoiden tarpeisiin ja toiveisiin isoja toimijoita paremmin. Toimintaa ollaan parhaillaan laajentamassa ja uusia tuotteitakin on luvassa.

Toiminnastanne huokuu ylpeys maaseutuamme ja sen raaka-aineita kohtaan. On aina hienoa päästä tukemaan sellaista toimintaa, joka on ainutlaatuista koko maassa.

 

Virkahenkilö – Jutta Kivimäki, OPH

Opetushallituksen nuoriso-ohjelmien tiimi vastaa Suomessa esimerkiksi Erasmus+ ja Euroopan solidaarisuusjoukot –ohjelmista rahoitettavista hankkeista. Hankepäätöksien lisäksi tiimi tukee ja auttaa organisaatioita hankkeiden kaikissa vaiheissa. Käytännön kokemus ja kansainvälisten kumppanien kanssa keskustelu ovat osoittaneet, että kansallisen toimiston tuki ei ole mikään automaatio. Onneksi meillä on OPH. Nuoriso-ohjelmien tiimiin kuuluu noin kymmenen asiantuntijaa, joista jokaiselta saa ystävällistä ja tehokasta palvelua.

Norsun kv-toiminnan käynnistämisen osalta tiimin jäsenistä keskeisenä tukena on ollut Jutta Kivimäki, joka vastaa erityisesti vapaaehtoishankkeista. Jutta teki ensivierailun Norsun toimintaan loppuvuodesta 2017, josta lähtien yhteyttä on pidetty säännöllisesti. Virallisen hankeneuvonnan lisäksi Jutta on aidosti kiinnostunut kuulemaan ja jopa ideoimaan erilaisia mahdollisuuksia toteuttaa vapaaehtoishankkeita. Kiitos Jutta tuestasi!

 

Nuoriso Leader –stipendi – 4H-yritys Vähämakiaa/Siiri Vähämetsä

Kesällä 2021 Hailuodossa kulkija saattoi törmätä herkkuja pursuavaan maitokärryyn, jonka 17-vuotias kotileipuri Siiri möi usein tyhjäksi ennen kuin päivä oli päättynyt. Hailuotolainen Siiri Vähämetsä muutti harrastuksensa yritystoiminnaksi perustamalla 4H –yrityksen Vähämakiaa, joka tarjoaa tilauksesta leivontapalveluja. Yrityksen tuotteisiin kuuluvat niin makeat kuin suolaiset leivonnaiset, arkeen ja juhlaan.  Yritys panostaa paljon tuotteiden laatuun sekä viestintään.

Vähämakiaa on ensimmäinen 4H-yritys Hailuodossa, jolle on myönnetty Nuoriso Leader –tukea. Liekö esimerkin innostamana, mutta saarelle on sittemmin syntynyt myös muita nuorten yrityksiä. Valtakunnallista mainetta Vähämakiaa -yritys sai sijoittumalla kolmanneksi Vuoden 4H-yrityskilpailun 2021 omassa sarjassaan. Haluamme tukea yrittelijäisyyttäsi jatkossakin tällä 200 euron Nuoriso Leader stipendillä.